2024-10-27 701 views
為食老友引路到這樓上私房菜探店, 來嚐嚐餐廣東粵式美食手工宴👏六時入座已見多枱熟客在座, 人流不錯, 白色主調裝修配上彩色玻璃窗夠柔和👏菜單上多道功夫菜式:🥢順德生拆魚肉羹, 鮮魚肉去骨剩肉, 顯廚師心機手藝, 羹湯底夠味感濃淡適中, 灑上少許胡椒粉味道更昇華😋🥢順德臘香蠔豉鬆, 臘味切粒, 混合蠔豉, 香鮮味足, 配上爽嫩生菜更凸顯這味餸的甘香清爽😋🥢順德煎釀鯪魚, 傳統順德功夫菜, 煎釀功夫到位, 肉質彈牙, 調味中和, 我個人最喜歡這道菜😋👏🥢蝦子生扣柚皮, 又是廚師手藝表現, 柚皮預備功夫繁多時間長, 烹調配料用上豬雞魚等肉, 令柚皮鮮味十足😋🥢黃金肉蟹粉絲煲, 足料肉蟹配上入味墊底粉絲, 蟹香散溢, 熱氣騰騰😋🥢京蔥爆牛仔柳, 煲仔上熱辣辣香噴噴, 京蔥爽脆, 牛仔柳有咬口😋🥢荔芋香酥鴨, 久違了的一道時令功夫菜, 芋蓉甘香鬆化, 鴨肉嫩滑軟韌適中, 入口咀嚼好有感覺😋🥢麵醬啫啫唐生菜, 地道一碟家常菜, 正好沖淡先前菜式濃郁味覺👏🥢生炒臘味糯米飯作主食, 正宗生炒糯米成飯, 所以米粒入口富嚼感😋🥢紫米露結尾甜品, 紫米好有口感, 甜到中和😋揾啱私房手工菜👏👏

菜單上多道功夫菜式:

京蔥爆牛仔柳

荔芋香酥鴨

麵醬啫啫唐生菜

生炒糯米飯

🥢紫米露結尾甜品, 紫米好有口感, 甜到中和😋
紫米露

揾啱私房手工菜👏👏