2016-02-11 838 views
跟好友Oli的午餐局,約了又約,改了又改,終於在臨過農曆年前,夾得到日子,同佢撐檯腳。大家在約地點時,出了些誤會,幾乎一個去左餐廳A,另一個去了餐廳B,真的7到核爆。可能大家都吸左毒,神志不清。事情是咁的。我收到對方既電話,佢講:「喂喂,我行勻成條街,都搵唔到間餐廳,應該執左喇!」吓?咩執左,我坐低左啦喎~ 我說。Ooops~~ 大家才晃然大悟。幸好,其中一間餐廳,真係執左。結果,我們來到了這家,California Vintage,好有酒吧feel。不過,中午一檯客都無,伏伏地。檯下置有釣,讓客人放袋,算是細心位。雖則,現今好多餐廳食肆,已有這個「裝置」。大家都是細食之人,喝完湯,恐怕唔使再食主菜。因此,我倆均選擇了田園沙律。整個沙律,大致新鮮,但我最欣賞的,卻是那些車厘茄,鮮甜到不得了,被我吃清光。我挑了安格斯牛漢堡,要求Medium的生熟程度。然而,那塊牛肉,乾巴巴的,沒半點肉汁,唯幸,仍有些少肉香。都係多吃幾條薯條,更好。Oli也是吃漢堡(其實都係些牙食啦!),但是迷你版本,牛羊豬的餡料。試了半份豬,嚡個我條脷。據知羊的情況,比豬更壞。又係果句,食多幾條薯條好過啦~雖對這的甜品

吓?咩執左,我坐低左啦喎~ 我說。

雖對這的甜品沒太大期望,但眼見只加十幾蚊至廿幾蚊就可吃到,又好想試試。分別來了朱古力慕思,以及芝士蛋糕。兩者水準也很一般,相比之下,芝士蛋糕要好丁點,起碼芝味濃。
那杯Latte,是近年喝過最不濟的。