2017-07-29
又來到上堂前自己晚餐的時間,搭地鐵時看到這家在Openrice 新開越南餐廳,就想一個人吃碗PHO也不錯。餐廳在食店林立既電氣道上,面積不大但空間感好充裕,無論餐牌,或是牆上既畫,都滿是越南的共產文化感覺,好搞鬼,跟很多東南亞餐廳不一樣。連面前的餐牌和檯紙設計都很有趣搞笑,見到佢地個食麵樣好開心。本想叫牛油果沙冰,原來餐牌是從紅磡總店過來,天后新店未做到,好可惜。那想也不用多想,就改選滴漏咖啡,是充滿旅行回憶的味道。咖啡奉桌時其實已經處於滴了7成既狀態,影下相都差不多完成。和底層既練奶搞均,這個動作是好幸福的說,在香港要係番咁上下舒服既地方飲到$34既滴漏咖啡,其實不太易。呢杯練奶既甜度還可接受,比大部分時間在外地飲到的淡少少。蒸粉包,仲記得之前係越南坐住街邊小店等出爐既時刻!呢度既粉包面頭有塊扎肉,感覺好似派頭勁D,粉包入面包上一大隻蝦仁,仲有炒香既豬肉碎,確實好香。粉皮好滑,咬落去食到蝦既時候,覺得好似食蝦腸咁。本來一心諗住食牛肉粉,但又唔覺意比我見到有黑粉絲!嘩好少機會撞到呀,上次食都係自己係乾貨店買到再番屋企整,咁可遇不可求既,咁唯有放棄牛肉粉喇。峴港酸辣海鮮湯黑粉絲 $77嗱
峴港酸辣海鮮湯黑粉絲 $77
嗱,粉絲真係黑色架,食落口好彈牙,超煙韌,索哂湯底既酸辣湯,湯有點像冬蔭公味,可能加左大量basil lemongrass啦。
唔好講笑,海鮮既料唔少,好多蝦低,又青口又帶子仲有花枝,個粉絲底仲要唔細,其實最好兩個人食再叫小食會開心D