2019-11-12 854 views
All things considered, Chao Chao is a decent Viet option in North Point, given most of the dining selections are basic.We arrived at 12:20, with most tables still available - this promptly filled up by 12:45. We ordered the Combination Pho and Four Treasures rice (salami, pork neck, wings, and lemongrass beef), and morning glory w/ garlic.All were quite tasty (though the veg stems were tough). Pho broth was above average. Bill was $250. The noodle/rice dishes come with any hot/cold drinks.The re

Half -eaten  pho  and  rice
Half-eaten  morning  glory

The restaurant is small, so go early to avoid a wait. The bathrooms are pretty terrible, so maybe pee at the office before

Presentable
2019-11-12
Type of Meal
Lunch
Half -eaten  pho  and  rice
  • Combo  Pho
2019-10-20 389 views
天后地鐵站外有多間美食,有中日韓泰越,各式各樣。每次午飯時間剛好經過這裡都會發現有不少人龍,這次下午茶時間經過,看到有下午茶優惠,於是入內享用美食。內裡裝修精緻,有不少越式的掛畫。職員態度親切友善還主動跟我說午餐及下午茶有什麼選擇。點了個越式生牛肉湯河,河粉非非常幼滑。牛肉軟腍,還有為數不少的數量,以下午茶來說份量十分抵食。食河粉湯頭一定是重中之重,喝了數口,發現飲落香料味十吹,但濃而不膩。下午茶時間還會配上飲品,結帳時花了50,真是物超所值。

下午茶時間還會配上飲品,結帳時花了50,真是物超所值。
  • 生牛肉湯河
2019-10-05 314 views
今日同fd係天后附近做野,夜晚唸住近近地天后搞點,上OpenRice 睇,見到附近有間越南餐廳評價好好,環境同食物都好似好精緻咁,於是就決定去拜訪下。本人十分喜愛越南菜,喜歡菜式雖然簡單偏清淡,但味道可以十分出色有層次,而且感覺好健康!!入到餐廳,餐廳既裝修好現代,充滿pop art 既色彩,感覺年輕又輕鬆我同fd兩人共點了三道菜加一個椰青飲品,等左一陣好快就上菜了,先係炸蝦餅湯河,炸蝦同湯河分開上,湯河大大碗比想像的分量多,炸蝦餅大大塊超好味!外脆內軟一d都唔油膩另一道菜軟殼蟹米紙卷亦都用上了真材實料,大大隻軟殼蟹,最鐘意米紙卷帶出的清新味道,清淡但又口感豐富,大愛!最後上枱既係咖喱雞排煲,唔好講笑,入面既雞肉真係超級無敵多,食極都有!咖喱汁都好多,記得要配白飯食呀,超級開胃,咖喱帶微辣,怕辣既人都完全無問題!雞肉又好嫩滑,淡淡肉!呢道菜最好兩個人share,因為真係會好飽,哈哈!餐廳質素遠遠高於預期,朋友都話係暫時食過最好食既越南餐廳,以後黎開天后一定要再捧場!

2019-10-01 258 views
今晚老公遲咗放工, 就喺佢公司附近嚟個simple dinner, 呢間餐廳之前我哋喺紅磡食過, 印象唔錯, 裝修係一貫現代風格, 牆上面有唔同嘅大型壁畫, 頗具特色👍🏻我叫咗生牛肉湯河同三色冰, 而先生就揀咗火車頭湯河同椰汁紅豆冰, 另外嗌多咗個炸蝦餅share😋生牛肉湯河係我食越南菜必叫, 呢度嘅牛肉河湯底幾濃, 牛肉質地軟稔, 生牛肉浸落熱辣辣嘅湯底, 剛剛燙熟, 口感依然細嫩😋至於先生嘅火車頭湯河, 我稍稍試過湯底, 感覺就冇我嘅生牛肉河湯底濃郁🙈另外必讚炸蝦餅, 即叫即炸, 新鮮上枱, 加上肉質鮮美彈牙😁同樣係我至愛
  • 生牛肉湯河
2019-09-30 185 views
天后電氣道64號,見門口很特別,餐廳僅餘幾個位,我們點左鮮蝦扎肉米紙卷 $81,米紙包住原隻蝦、扎肉🦐、檬粉、紅蘿蔔絲真不錯👌。馬拉盞海鮮炒飯$77,有大大隻鮮蝦,有青口和魷魚🦑,很惹味。馬拉盞同飯一齊炒,十分香口又不油膩,超正。酸辣海鮮湯黑粉絲$77,有蝦、青口、帶子、魷魚 配黑粉絲煙煙靱靱索左湯汁小小辣很美味。絲網海鮮春卷$66,炸得金黃香脆,外脆內軟,配生菜一齊放入口食,不覺油膩沾醬汁食真好吃😋到停不到口。
2019-09-29 51 views
今日又係一個人食飯, 鍾意食咩就食咩, 任性一下突然間想起食越南嘢, 就入咗去天后嗰間越南餐廳, 樓底幾高, 坐得幾舒服, 裝修時常摩登叫咗碗最平嘅湯粉, 係牛丸湯粉, 再另外叫咗杯話梅可樂, 再加個扎肉 扎肉係冷盤嚟嘅, 57蚊有好多塊, 個topping再加嗰啲炸蒜, 撈埋甜酸漿一齊食, 感覺非常之彈牙, 肉味香, 又有炸蒜吊一吊味牛丸湯河, 牛丸就有五粒, 個湯底清甜, 飲落去冇味精, 湯粉爽滑彈牙之後就飲過話梅可樂, 原來可樂配話梅係咁特別嘅, 酸酸甜甜, 非常之開胃
今日又係一個人食飯, 鍾意食咩就食咩, 任性一下

突然間想起食越南嘢, 就入咗去天后嗰間越南餐廳,

樓底幾高, 坐得幾舒服, 裝修時常摩登

2019-09-27 1705 views
今日同朋友去左天后揾食...可能因為呢排食得太多,有啲食滯左,所以我地諗住揾酸味味又開胃嘅野食🤔經過呢間天后站附近嘅早安越南餐廳,見門口又幾sharp,就決定係呢度開餐😋因為我地2個女仔都唔肚餓,但又想地方坐底食野、傾下計,所以今餐以小食為主🤪柚子大蝦沙律 $76大蝦都好大隻,口感唔錯,雖然蝦肉係對半切開,但數量都唔少🥰沙律菜新鮮,加埋柚子好清新、開胃,柚子肉大大粒、脹卜卜,甜而不酸😋豬頸肉米紙卷 $76上枱好靚,但我影出黎嘅相捕捉唔到實物嘅美感😓分享唔到😑米紙卷份量多,大大件,豬頸肉好香😊但精髓係醬汁度😚😚點醬后完全將成件米紙卷嘅味道提升😍呢碟醬同我平時食嘅好唔同🤫真係好開胃又惹味🤩沙嗲串燒4串 (牛肉+雞肉) $76串燒火候剛好,肉質juice👍🏻牛肉味較香濃,就咁食都好香,當然配埋沙嗲醬,味道更突出🤤雞肉則肉質較嫩,口感更好🥰蒜蓉炒貴妃苗 $76貴妃苗原來好似豆苗㗎😂蒜蓉炒,味道香濃惹味但又唔會搶走貴妃苗嘅清新味道同幼嫩爽口嘅感覺👍🏻食完成餐,感覺好light、好舒服,但又好飽肚,輕鬆舒服無負擔😊😊

柚子大蝦沙律 $76

豬頸肉米紙卷 $76

沙嗲串燒4串 (牛肉+雞肉) $76

蒜蓉炒貴妃苗 $76

2019-09-23
Type of Meal
Dinner
2019-09-26 67 views
朋友住附近,家訪後就在此晚飯吧!店名叫”早安越南”, 但門外就只有”PHO”的霓虹招牌!店內多幅掛畫,營造越南🇻🇳風情!桌面放了數款醬料,最特別是綠色辣醬,味道頗特別的,不可錯過。有選擇困難症的我,選這越式大拼盤最好不過⋯有越式春卷、扎肉、蒸粉包、豬頸肉、香茅雞翼、炸蝦餅、檬粉。拼盤各款都新鮮香脆熱辣辣,炸蝦餅蝦肉豐富,豬頸肉已炸出多餘油份,入口鬆化。平時很少叫‘’蒸粉包‘’,但原來都幾好味,最愛粉皮有微微煙靭口感。青咖哩豬頸肉 - 味道甜而不辣,青咖哩及豬頸肉份量都頗多,怎能少了白飯的份兒?這青咖哩飯簡直天作之合!店員一直無間斷地添加暖水,是暖水😍,頓時心心眼,亦看出店方的細心。超讃👍
朋友住附近,家訪後就在此晚飯吧!
店名叫”早安越南”, 但門外就只有”PHO”的霓虹招牌!

店內多幅掛畫,營造越南🇻🇳風情!

越式特選大拼盤

青咖哩豬頸肉㷛

這青咖哩飯簡直天作之合!

2019-09-26
$170 (Dinner)
越式特選大拼盤
2019-09-23 70 views
天后多野食就係人都知今日就咁岩經過求其搵間坐低試下先裝修精緻環境舒適職員態度親切友善點左兩個湯粉越式雞扒湯河生牛肉湯蒙粉麵非常幼滑雞扒炸得香脆非常野味春卷亦用料十足酥脆可口
天后多野食就係人都知
雞扒炸得香脆
非常野味
春卷亦用料十足
酥脆可口
到天后跟好友邂逅在附近用餐最適合不過雖然店名叫‘’早安越南‘’,但門外就只有變幻霓虹燈‘’PHO’’ 就此焦點更加注目「越式特選大拼盤」扎肉配上檬粉加酸醋同吃成為開胃頭盤炸蝦餅入口酥脆彈牙爽口蝦肉口感豐富蒸粉包晶瑩剔透粉皮軟綿饀料夾雜滋味滿瀉香茅雞翼脆香香茅味填滿令整隻雞翼可口邊吃肉汁從旁滴出春卷包上生菜油而不覺膩下點酸醋汁尤其充滿越南味風情「青咖哩豬頸肉煲」 整體一點辣味也沒有吃下還覺得有甜味!厚切豬頸肉厚度鬆化且份量頗多,當你嚐口沾上滿滿的青咖哩汁,怎可以忍得住不配白飯一直吃著怪不得一到傍晚時段晚市早早就坐滿常客吧
到天后跟好友邂逅在附近用餐最適合不過

「越式特選大拼盤」
扎肉配上檬粉加酸醋同吃成為開胃頭盤
炸蝦餅入口酥脆彈牙爽口蝦肉口感豐富
蒸粉包晶瑩剔透粉皮軟綿饀料夾雜滋味滿瀉
香茅雞翼脆香香茅味填滿令整隻雞翼可口邊吃肉汁從旁滴出
春卷包上生菜油而不覺膩下點酸醋汁尤其充滿越南味風情

「青咖哩豬頸肉煲」
整體一點辣味也沒有吃下還覺得有甜味!
怪不得一到傍晚時段晚市早早就坐滿常客吧

2019-09-20
3K
2019-09-18 71 views
去過越南幾次,試過數間有名氣的,本土的牛肉河,始終覺得香港有幾間越南菜館最深得我心,尤其天后嚟間越南菜館,雖然小店一間,但質量水準不錯,服務也殷勤。生牛肉河是我必點的。湯底鮮美,順喉,每啖有回甘的感覺,越飲越停不了口,基乎喝光。飲後沒有口乾感,真材實料。牛肉質感軟腍,有牛脂香。河粉幼滑。小吃蝦醬脆鷄翼,輕描淡寫的蝦醬味恰到好處。外皮脆脆,肉多汁。最重要不油膩,兼且是單骨容易食用。非常貼心的感覺喔!

2019-09-18
2019-09-18 33 views
今日去左天后搵個朋友,佢攞左手信比我。佢岩岩去完美國番黎,買左啲零食和衫褲比我,我去搵佢啦!搞惦哂啲野再傾下計,已經3:00幾。我地決定去食個tea啦!經過一間越式餐廳,叫「早安越南」。門面好乾淨好整齊,我叫左一個越式生牛肉湯和炸蝦餅。蝦餅比泰式果隻好唔同,入口好軟綿,外層好香脆,中間蝦肉鮮甜嫩口,伴上酸辣醬好惹味。越式生牛肉湯,無河粉。牛肉好濃味牛味極濃,牛肉香嫩甘香,非常出色。湯底鮮甜清清地,我飲哂!
2019-09-17 34 views
雖然我都未去過越南🇻🇳,但係都口痕想食越南河粉🤪見餐廳裝修好特別,而且都幾滿座,就揀咗呢間同朋友一齊去試吓啦。1️⃣香茅燒豬頸肉 $76外層稍為有少少脆身,並帶有焦香味。一定要點一下佢酸酸甜甜嘅醬汁,再咬落去豬頸肉度,好爽口,而且食到油脂嘅香味。佢唔會好似其他嘅店舖俾幾塊豬頸肉就算,真係每一碟都好足料。🙆🏻‍♀️美味指數:7/102️⃣素菜米紙卷 $70因為呢排想注重健康多啲,所以你見到我出街都叫好多菜蔬🥬🙈佢每一舊米紙卷都大大卷,裏邊嘅蔬菜有好多,而且一定要點醬汁,酸酸甜甜開胃好多,如果唔係就會好DRY啦🤪🙆🏻‍♀️美味指數:6.32/103️⃣生熟牛肉湯河 $67生牛肉份量都幾多,切得夠薄身,而且牛味幾重。佢仲有牛腩喺裏面,非常有咬勁,而且唔會靭身。河粉份量十足,兩個女仔👭分一碗都可以。湯底有少少似飲緊忌廉粟米湯,甜甜地。🙆🏻‍♀️美味指數:6.45/104️⃣薄荷青檸冰 $28呢個味道幾清新,薄荷好refreshing,青檸酸酸地好開胃,啱晒呢個炎炎夏日飲。🙆🏻‍♀️美味指數:6/10💡整體來講,環境好舒服,而且食物好足料。早安越南地址🐾:天后電氣道64號地舖
[天后~早安越南🇻🇳]
3️⃣生熟牛肉湯河 $67
🙆🏻‍♀️美味指數:6.45/10
4️⃣薄荷青檸冰 $28
🙆🏻‍♀️美味指數:6/10
💡整體來講,環境好舒服,而且食物好足料。
早安越南
地址🐾:天后電氣道64號地舖
2019-09-16 25 views
係天后行行下俾個PHO霓虹燈吸引咗👀原來係一間裝修潮潮地嘅越南餐廳🤣見佢咁得意就決定今晚晚餐係度落腳🤣-🍜北海道十勝和牛湯河 $118十勝牛係喺北海道生育 十勝成長嘅黑毛日本和牛🐮所以佢嘅定價比其他湯河高食落口又真係同普通生牛肉唔同🤔牛片好嫩滑 肥瘦適中真係入口即溶🤤著重牛肉嘅jj絕對值得一試呀🙌🏻-🌯鮮蝦扎肉米紙卷 $81好足料嘅米紙卷🤣咬開真係成隻蝦係入面🦐味道就同平時嘅都差唔多🤔-🍖蒜蓉牛油雞翼 $71無論係味雞翼迷都必叫呀😍超厚肉超香蒜蓉味🤤出面脆身入面嘅肉仍然嫩滑🐣正正子🤤🤤-🥥椰汁綠豆冰 $28椰汁紅豆冰就飲得多 綠豆冰就真係第一次試個人好鍾意呀 綠豆比紅豆更清新唔會太甜🙆🏼‍♀️
係天后行行下俾個PHO霓虹燈吸引咗👀

個人好鍾意呀 綠豆比紅豆更清新
唔會太甜🙆🏼‍♀️
2019-09-11
2019-09-08 59 views
一年容易又中秋,我最鍾意過時過節搵老友出黎聚聚,但唔知點解最近約極都係天后區,哈.... 今次我無出錯mtr 站了。上個月食過, 覺得環境不錯, 所以再encore。法式牛柳粒紅飯 $101  大大粒牛柳好軟, 味道酸酸甜甜好醒胃。生牛肉湯河 $67 食越南嘢, 我必點生牛肉湯河, 薄薄生牛肉配濃郁牛肉湯, 正。蒜蓉炒貴妃苗 $76識食一定係食菜苗,貴妃苗幼嫩爽翠,清新口感,蒜蓉味不足。龍眼冰 $28淡淡的龍眼冰,清甜好滋潤

上個月食過, 覺得環境不錯, 所以再encore。

法式牛柳粒紅飯 $101

大大粒牛柳好軟, 味道酸酸甜甜好醒胃。

生牛肉湯河 $67

蒜蓉炒貴妃苗 $76

識食一定係食菜苗,貴妃苗幼嫩爽翠,
清新口感,蒜蓉味不足。

龍眼冰 $28

淡淡的龍眼冰,清甜好滋潤