2015-12-22 415 views
今日假期超級多人呢,人頭擁擁,間間爆滿,見到城記有個位就即刻坐低喇,食完又趕住買餸開 party。嘩!城記包左三份一場,魚蛋粉、燒味、茶記、點心、蒸飯、等等,勁呀!唔知係街舖其他食市係咪佢架呢?花多眼亂,左睇右睇,好采我唔係憂悠寡斷既男人啫,直覺話我知要食出前一丁先 ﹗跟住直覺話我知之後輪到潮州粉麵喇 ﹗對面位小妹妹仲咩係咁望住我喎,人家會面紅怕醜架麻,您唔適合我架呢。妹妹您望得我咁實,係咪想食我碗魚蛋牛腩撈粗呀?唔好食架喎,麻麻地。單身良伴離不開即食麵就杯麵架啦,仲會咁好興致花長時間揀咩,最緊要快靚正。請問火腿奄烈可以轉太陽蛋嗎?唔可以?道理何在呀?依位大陸阿嬸,火腿奄烈唔可以轉太陽蛋?離晒譜架,咁我加錢要多隻太陽蛋得唔得呀 ﹗見您服務態度好又有禮貌,算數唔同您計較。沙嗲牛肉腸仔出前一丁跟火腿奄烈走包,仲搭左幾片爽甜生菜喎。自家鮮牛黎喎,唔係罐頭貨,非常難得,讚 ﹗牛味濃又有咬口,不鞋不硬,仲有淡淡沙嗲甜味,不濃不嗆。腸仔係扒爐辣左野再烚,腸皮微燶香口,係靚腸不是怪味腸,good !火腿奄烈睇落成塊紙皮咁,好可怕 ﹗硬著頭皮塞入口試試啦,既然黎到都食左先講啦。嘩,食落裡面好 juic

火腿奄烈睇落成塊紙皮咁,好可怕 ﹗硬著頭皮塞入口試試啦,既然黎到都食左先講啦。嘩,食落裡面好 juicy 仲滑滑添,火腿咸香好好味,係外皮老左一點點囉,不過好重微波爐味呢。

辣椒油好很辣啊 ﹗連我咁食得辣都飈晒汗,咩牌子黎架?有陣好熟悉既味道,但諗唔起,辣菜甫?夠香夠辣夠刺激,正。大大篤撈埋爽口麵條一齊食,滿足了 ﹗不過腍麵條掛湯力好,啖啖湯汁,合格。

煎雞扒,食完碗沙嗲牛肉腸仔出前一丁都唔多夠飽,黎多件雞扒先得。係就係熱辣辣,軟棉滑溜,雞扒原味唔錯,但我對偏甜照燒醬麻麻,要用湯洗走先食,但感覺都係十分十分微波爐翻熱,因為無生命、無香味、死屍一樣。

魚蛋牛腩撈粗走蔥,白雪魚蛋微彈,不過魚味十分淡,清湯都好淡口呢。牛腩乾鞋唔多掂,滷水味單調,只咸不清香,連伴碟既菜芯都草青味重,爽甜欠棒。粗麵偏濕,無隔乾水,好采無過腍啫,微彈都仲有蛋香,滿意。

辣椒油勁辣,咩料呀?辣到我都頂唔順,爽呀。可能 hangover 未醒,味蕾有唔妥,仲醉緊。無咸豉油供應?得樽蒸飯甜豉油,同辣椒油撞埋有苦澀味呢!

煎雞扒
2015-07-01
$50 (Lunch)