2025-03-05 32 views
呢間摩登西班牙餐廳名既來源係大館呢座樓於1862年建成。餐廳位於大館馬會樓隔離,一入到大館,過左大庭之後一直上就到。如果第一次到訪既朋友可能要啲時間搵一搵。餐廳唔算好大,有部分位置係室外。如果好天,秋冬季節既時候都既舒服。但係今次到訪餐廳外面裝修緊,所以觀感有少少阻住。一入餐廳就係bar檯,適合小班人聚或飲嘢都可以。Pimentos de Pardrón Pardon peppers $88 3/5⭐️呢個係我必點tapas之一。🫑佢啲青椒都算幾大隻同埋燒得幾好,唔會過燶,但係我就略嫌佢嘅鹹味唔係好夠,因為啲青椒係搭住咁樣上碟,所以喺下面嗰排就未必有面頭嗰啲咁鹹。Matrimonio 煙燻鯷魚蒜蓉蕃茄多士 $38/pc 4/5⭐️番茄多士都係西班牙tapas既著名菜式之一!佢呢個除左番茄之外,仲加左鹹鹹地既鯷魚,最後加埋少少橄欖油去完成。🍅個蕃茄既甜味啱啱好balance返鯷魚既鹹味,個包仲好脆,呢個大推!Tinta de Calamar $108 3.5/5⭐️第一次見有墨魚汁既奄列,所以叫黎試一試!黎到見到成個奄列都係黑色😂,上面有小小calamari同蛋黃醬。個奄列同我以前試過既差唔多

Matrimonio 煙燻鯷魚蒜蓉蕃茄多士

Tinta de Calamar $108 3.5/5⭐️
第一次見有墨魚汁既奄列,所以叫黎試一試!黎到見到成個奄列都係黑色😂,上面有小小calamari同蛋黃醬。個奄列同我以前試過既差唔多,裡面有啲薄薄嘅薯仔片,煮得好腍。個蛋味就唔係好出,而且墨魚汁都係用嚟做裝飾為主。不過上面啲魷魚就比較鹹,

Fideuá de Langosta y Gambas $288 4/5⭐️
第一次試呢個菜式,佢利用整碎咗嘅幼義大利粉,加上龍蝦湯煮嘅一道菜,感覺上同paella有啲似,食落都係比較乾身。麵上面有啲奶油醬,食之前可以撈埋一齊食。個紅蝦煮得好食😋,蝦既質地幾爽口,個蝦頭仲好有蝦味,味道濃郁!個麵食到最後有啲鹹,而且個奶油醬都有啲膩,加多少少檸檬汁會令好啲。而且佢個份量好大,我地三個女仔食晒之後都幾飽。
Fideuá de Langosta y Gambas

整體嚟講個餐廳氣氛都唔錯,但係部份食物都偏鹹,如果鍾意重口味嘅朋友應該會鍾意啲。👍🏻
Matrimonio 煙燻鯷魚蒜蓉蕃茄多士
Fideuá de Langosta y Gambas