2016-03-29 416 views
weekend比個肚嘅咕咕聲整醒咗,唯有去揾野食醫下個肚。近排紫薯熱實在吹得太行,差唔多間間cafe都有sweet potato latte嗌,而呢間系摩羅街嘅cafe除咗latte之外,仲有勁多紫薯items比你揀,真系食到你都變埋蕃薯。今次叫咗個set:有1/ 紫薯銅鑼燒 2/紫薯芭菲,再加杯紫薯latte同iced coffee。個紫薯銅鑼燒一共有4層,每層都有真材實料嘅真。紫薯蓉(絕對唔系甜耶耶嘅假薯味!)同cream。如果嫌唔夠紫薯嘅話,仲可以加埋另上嘅紫薯醬。側邊仲有球有nuts嘅vanilla雪糕,更加有口感。本人就覺得個銅鑼燒燒得太乾,可以輕手啲,但整體味道非常唔錯。其實見到個紫薯芭菲岀現嘅時候,有啲覺得自己叫錯野。因為除咗多左啲粟米脆片之外,其餘嘅材料都系同個銅鑼燒一樣,就連個芭菲上面都有幾片銅鑼燒-_-唯有笑一聲就算(哈) 杯latte就冇乜特別,幾好味,但就細杯咗啲。下次要試下個waffle!

紫薯銅鑼燒
紫薯芭菲