2013-02-28 544 views
新正頭又撞岩友人生日飯,搵d好意頭既野食,一行12人去翠園食一圍o既"撈起"撈喜宴。七點半準時到達,被安排o既位置係內堂,行入去條路好迂迴。漸行近我地張檯就發現越嘈吵,原來隔離有公司包左四圍食春茗飯 嘈到我地都傾唔到計所謂既"撈起"宴,其實同平時食一圍圍中菜冇咩分別,只係個頭盤轉左做 "三文魚撈起"。集團有印製leaflet,介紹"撈起"既步驟。原以為要我地自己落手落腳整,仲叫壽星仔study下點整。好在侍應會幫我地做哂所有野,邊做邊講吉利說話,我地只係負責"撈起"。12個人起哂身,12對筷子一齊撈,都幾好笑。味道酸酸甜甜,咁多唔同材料加埋,都幾有咬口。唯獨係個橙皮,超級甜,食左一舊就全數棄置。其他菜式有:1) 醬燒琵琶金豬:大概係半隻度,皮脆,但冇咩肉,好肥。連平時極喜愛食肥膩野既朋友仔都唔食。2) 油泡鮮蝦仁:蝦大隻,新鮮。3) 油泡螺片一品盒:髮菜、螺片,鵝掌、鮑魚、生菜底,大路新春菜式,不過不失。4) 蟹黃雞茸燴燕窩:味道淡,燕窩份量有二湯匙滿。5) 鮮冬菇扒翡翠蔬:冬菇好大隻,差不多有手掌心咁大。6) 清蒸沙巴龍躉:條魚好大條,但蒸得耐左少少,肉有d鞋。7) 一品脆燒雞:雞

七點半準時到達,被安排o既位置係內堂,行入去條路好迂迴。
漸行近我地張檯就發現越嘈吵,原來隔離有公司包左四圍食春茗飯
嘈到我地都傾唔到計

12個人起哂身,12對筷子一齊撈,都幾好笑。

其他菜式有:
2) 油泡鮮蝦仁:蝦大隻,新鮮。
4) 蟹黃雞茸燴燕窩:味道淡,燕窩份量有二湯匙滿。
5) 鮮冬菇扒翡翠蔬:冬菇好大隻,差不多有手掌心咁大。
6) 清蒸沙巴龍躉:條魚好大條,但蒸得耐左少少,肉有d鞋。
7) 一品脆燒雞:雞肉嫩滑、脆皮。
8) 糯米飯:幾有咬口,但冇咩材料。
9) 湯圓南瓜露:好香南瓜味,湯圓唔夠煙un,唔夠熱。

基本上大家食完燕窩都飽飽地,結果又食又拎

套餐原價$3,980,用中銀信用卡有85折。每人約$310埋單,都算抵食。

食完呢餐,希望我地成班朋友今年撈到風生水起!
2013-02-25
$310 (Dinner)