2023-07-03 20 views
今日約咗朋友去鯉魚門食海鮮,見到碼頭新開左間蒸海鮮餐廳,價錢合理,我哋就入咗去食。餐廳環境有一大片玻璃窗,一望出去就係美麗嘅海景,環境一流,餐廳仲有個後門俾你走出個天台,天台擺滿好多枱凳,俾你可以坐喺度慢慢欣賞海景。我哋去到嗰陣時,差不多日落,雖然今日有驟雨,天空都幾多雲,見唔到日落,但仍然見到晚霞,天空漸漸變成橙紅色,而家已經好靚,如果好天,應該見到日落,應該靚到不得了。我哋叫咗個一個海鮮套餐,海鮮包括膏蟹、石斑、龍蝦、鮑魚、大赤蝦、青口、白刀背、翡翠螺、珍珠蠔及蔬菜籃,海鮮都很新鮮啦,非常之鮮甜,令人食不停口,而蒸海鮮嘅同時,下面有個粥底,吸收晒海鮮嘅精華,加埋粥底有粟米同芋頭等,非常之美味鮮甜。整個餐非常之豐富,而且看住呢個美景,和朋友傾住計,嘆住美味嘅海鮮,真係人生一大快事。