2014-08-21
之前睇雜誌有介紹,便與honey一起來品嚐埃及菜。早4天打來book 7pm, 但佢話因星期六當晚有肚皮舞表演所以果段時間已full哂,咁唯有book 6pm早啲食冇咁多人;我地好準時6pm去到該餐廳門口,驚訝發現間餐廳面積細得離奇(心諗仲點可跳肚皮舞), 一入去條走廊十分窄,不過餐廳牆,天花,用磚或一些埃及特色雕像飾物等都粉飾得尚有心思,menu封面亦具備特色,一對埃及女人眼睛充滿神秘色彩,打開menu菜式亦非常豐富,我地order食物如下:浮雲沙律 - 用上橄欖油做basic沙律汁,配上大量蔬菜如椰菜,蕃茄,青椒,黃椒,紅椒及西生菜,另外有些啡色方型脆片,咬落去味道有啲似黃糖般,成個沙律講真唔係太過特別(係個沙律名好似好得咁), 但每枱都會有三支醬俾你任點,青色果支似係蔬菜薄荷沙律醬;白色果支似普通沙律醬,紅色果支則加了辣椒既辣椒沙律醬,呢個浮雲沙律配上呢三種醬即刻好味左成倍~眉豆羊肉煲(有2塊麵包) - 黃白色的眉豆煲得很軟,羊肉切成肉丁狀,最正係啲羊肉夠酥,個鍋有好多紅色湯汁,食到有蕃茄,黑椒及一些特色香料mix成,再加上羊肉粒既酥香當湯飲配上熱騰騰又軟熟既扁圓型既麵包都好正~
眉豆羊肉煲(有2塊麵包) - 黃白色的眉豆煲得很軟,羊肉切成肉丁狀,最正係啲羊肉夠酥,個鍋有好多紅色湯汁,食到有蕃茄,黑椒及一些特色香料mix成,再加上羊肉粒既酥香當湯飲配上熱騰騰又軟熟既扁圓型既麵包都好正~~
豆蓉湯 - 將豆及各秘製香料攪拌成豆蓉湯,每啖湯都食到豆蓉質感及香味,好想飲多碗!!
每張枱會俾支某牌子蒸餾水,飲唔哂帶走亦可~~
2人total埋單$134