2018-04-02 532 views
前幾日係FB 見到今日係法老王最後一日營業平時路過好幾次,想試,一直都未試咁岩朋友係澳洲返黎,即刻訂左今晚好彩訂到台,我同朋友都好滿意呢餐好有特色的門口必叫烤魚🐠,薯仔吸晒味,好好食呀半隻鴨,又係必食起初唔識食,鴨還鴨,配菜還配菜,覺得麻麻老闆娘提醒🔔我地要夾埋一齊食真係好好味,好有特色!Pizza 好薄好脆,唔會因爲食餅底食飽左仲有好濃既芝士🧀岩晒我呢個芝士怪!🤗食餐都好滿意,好有特色,老闆娘又好服務好用心,為左最後一天招呼,連午飯都未食說真的,因為加租要結業,真心可惜!😭希望佢地會東山再起,等我同埃及菜可以再續前緣
前幾日係FB 見到
今日係法老王最後一日營業

平時路過好幾次,想試,一直都未試
咁岩朋友係澳洲返黎,即刻訂左今晚
好彩訂到台,我同朋友都好滿意呢餐

好有特色的門口

必叫烤魚🐠,薯仔吸晒味,好好食呀

半隻鴨,又係必食

起初唔識食,鴨還鴨,配菜還配菜,覺得麻麻
老闆娘提醒🔔我地要夾埋一齊食
真係好好味,好有特色!

Pizza 好薄好脆,唔會因爲食餅底食飽左
仲有好濃既芝士🧀
岩晒我呢個芝士怪!🤗

食餐都好滿意,好有特色,老闆娘又好服務
好用心,為左最後一天招呼,連午飯都未食
說真的,因為加租要結業,真心可惜!😭
希望佢地會東山再起,等我同埃及菜可以再續前緣
2018-03-21 337 views
呢間星期六夜晚有肚皮舞表演,係幾難忘既體驗。餐廳佈置係有花個心思,但地方細左少少。最滿意的是烤爐魚,好香口,上面烤過既薯仔有咬口,用了蒜容,香草烤,但不會過濃味。我都點左份卡巴好耐冇食過了,羊肉味幾出,份量多會更好。芝士茄子焗雞就普普通通,賣相雖然討好,但食落係幾油,食幾啖無食。香港呢類少數餐廳值得支持,老闆娘肯用介紹推介食物,服務好好,有人情味。
2018-03-19 263 views
經過法老王不下1000次但從未食過,但見朋友住港島區也要經營入元朗食法老王,之前終於跟她去試試,怎料真的很好吃。最特別是逢星期六日晚上都有Belly Dance表演,而且不另收費,氣氛很好,充滿埃及情調。👉🏻埃及式燒魚香料好特別,燒到外脆內嫩,火喉剛剛好!👉🏻釀磨菇口感豐富,香濃芝士味,encore 多一碟。👉🏻 肚皮舞好精彩,我BB也看得入晒神,只限周末每晚兩場,訂位時記住問問甚麼時間開始  (我已經忘了😅)

👉🏻埃及式燒魚香料好特別,燒到外脆內嫩,火喉剛剛好!

👉🏻釀磨菇口感豐富,香濃芝士味,encore 多一碟。

2018-02-25
  • 埃及式燒魚
2018-02-13 394 views
食飯時間,無意間發現了這間埃及小店。第一次食埃及菜,點了老闆娘推介的烤鱸魚,對於一個對魚沒有太大喜好既人黎講,呢條烤鱸魚真係算好好味👍🏻👍🏻👍🏻老闆娘服務好好👍🏻食物👍🏻值得一試😋
食飯時間,無意間發現了這間埃及小店。

老闆娘服務好好👍🏻食物👍🏻值得一試😋
烤鱸魚
烤鱸魚
2017-11-21 847 views
本身想食巴東菜,但搵極都搵唔到。然後經過呢間法老王餐廳,見同巴東菜式差唔多,就入咗去試呢間埃及菜。一坐低,老闆娘就好好人咁細心介紹佢嘅菜式。然後叫咗一份芝士焗蘑菇(冇影到相),同一份羊肉卷(唔記係叫咩名)羊肉卷幾出色👍🏻👍🏻本身都幾鍾意食羊,略嫌唔夠羊臊味。多汁,菜同肉唔會太多唔會太少,份量都幾啱啱好,但略嫌唔夠熱。芝士焗蘑菇個樣似冬菇唔似蘑菇,一口一件,雖然有俾醬料可以點黎食,但都係好似冇乜味道。烤魚開頭冇叫到,因為見價錢都幾貴,$168(好似係)但最後見老闆娘極力推介,話食完之後嘅客人都返轉頭問有冇魚食。所以就試吓。最後竟然最出色係呢條魚。如果去食一定要叫,真心唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
本身想食巴東菜,但搵極都搵唔到。

一坐低,老闆娘就好好人咁細心介紹佢嘅菜式。

羊肉卷

芝士焗蘑菇

烤魚
開頭冇叫到,因為見價錢都幾貴,$168(好似係)
2017-11-21
  • 烤魚
問一個元朗人,元朗有咩好食?堅係答你唔到,返得元朗,都食住家飯啦,仲出去食咩今次成班fd山長水遠入黎,咩好食又唔知,就揀啲特別野試下啦埃及菜一行7人,見到得21個位,雖然係平日,當然都係book一book穩陣啦,book 左8點鐘,一到即刻入得。第一次試埃及菜,請老闆介紹左有咩好食,佢介紹得既都叫齊,真係好介紹一定要講,呢度少糖,少鹽,無味精,食台面啲醬汁為主,不過食食下我地都無乜點落醬啦,就禁都好好食聽講去到埃及食,都係禁,一至認為可以去埃及旅行啦幾岩口味牛肉卡包,半肉卡包食到好香既蔬菜味,好多肉汁魚拼薯菜條魚好滑好鮮,啲薯仔加埋啲香草味,超夾,個人覺得呢樣最好食餐牌上無既烤鴨好似話係廚房特別烤既~勁滑勁軟熟juicy 到似炆多過烤配埋個甜辣醬,勁好食,好多我最愛既配菜,好香口好正唯一無介紹但係叫左既拼盤呢個一般,雖然好香濃既肉味,但係啲肉真係乾左啲,試左個烤鴨之後,呢個輸哂茄子拼牛肉跟個薑黃飯呢個相對濃味少少,焗完個汁好正仲有個唔記得影相既蕃茄芝士薄餅個蕃茄醬係自家製既呢度食既全部野,都食到個材料既原味又不失個啲香料既味道值得食環境好似個餐牌面禁,充滿神秘感7個人既話,真係有少少逼
問一個元朗人,元朗有咩好食?
堅係答你唔到,返得元朗,都食住家飯啦,仲出去食咩

今次成班fd山長水遠入黎,咩好食又唔知,就揀啲特別野試下啦
埃及菜

聽講去到埃及食,都係禁,一至認為可以去埃及旅行啦
幾岩口味

牛肉卡包,半肉卡包

食到好香既蔬菜味,好多肉汁

魚拼薯菜

條魚好滑好鮮,啲薯仔加埋啲香草味,超夾,個人覺得呢樣最好食

餐牌上無既烤鴨

好似話係廚房特別烤既~
勁滑勁軟熟
juicy 到似炆多過烤

配埋個甜辣醬,勁好食,
好多我最愛既配菜,好香口好正

唯一無介紹但係叫左既拼盤
呢個一般,雖然好香濃既肉味,但係啲肉真係乾左啲,
試左個烤鴨之後,呢個輸哂

茄子拼牛肉
跟個薑黃飯
呢個相對濃味少少,焗完個汁好正

仲有個唔記得影相既蕃茄芝士薄餅

個蕃茄醬係自家製既

呢度食既全部野,都食到個材料既原味

又不失個啲香料既味道
值得食

環境好似個餐牌面禁,充滿神秘感

7個人既話,真係有少少逼,4-6個會好啲

2017-11-09
  • 燒魚薯菜
  • 烤鴨
  • 茄子
  • 羊肉卡巴
2017-08-17 941 views
四月頭的一個週日晚上在元朗搵食, 行吗幾圈最終選擇入咗呢間埃及人開的餐廳, 吃的自然就是埃及料理了], 先來了一個類似焗薯茸的東西, 內部的餡料有肉, 另一個用鍚紙卷住食的肉卷, 這肉卷感覺怪怪的, 因為唔似平時那些是烤至外層那片包皮脆脆的, 這個是有點軟扒扒的, 內裡的夾餡也沒什麼spicy, 另外叫的麵包是扁扁一片的白色麵包, 拿來時亦沒有漲起, 反而跟鷹咀荳醬來的兩片飽就是漲起的, 羊架是兩件配以薑黃飯及簡單的切菜沙拉, 兩件羊架有點靱, 而付上紅色的醬是辣醬, 白色的則是Mayo, 出奇地沒有薄荷醬, 可能那是印度人才會出的醬吧, 埃及式洋蔥鴨, 樣子似我們的蒸鴨,淺中啡色, 上面有好多洋蔥絲,提子乾等, 味道是偏甜口因為多洋蔥絲, 她們說是”焗”! 但又似我們的”炆”不過這是乾身的, 所以洋蔥的甜味全都跑進鴨肉裡, 呢個算是全晚焦點亦是最貴的一點,  平心而論再來可能機會少一點了, 菜式一般, 店內空間太少,坐得不太自在亦是原因之一,
焗茄子
羊扒
當晚亮點 - 烤鴨
2017-08-02
當晚亮點 - 烤鴨
  • 洋蔥提子乾烤鴨
2017-03-24 1528 views
第一次食埃及菜,滿心期待要試試是什麼味道的。首先叫了飲品,鮮榨石榴汁係將石榴雪成冰再榨汁,好夠石榴味,好飲。跟住叫了羊肉卡巴和雞肉卡巴,其實係羊肉卷,配有三種醬汁點食:薄荷醬、蒜蓉醬和辣醬,幾特別,也好味。分別叫了鹽燒烏頭和茄汁燒鱸魚,燒烏頭教乾身,有很多配菜,很野味。另一條魚較普通,似平時食嘅蕃茄煎紅三魚。烤鴨很有特色,鴨肉乾身,但不鞋,但整隻鴨又易分拆,多配菜,整體好好味。茄子烘牛肉和茄子烘雞肉都蓋滿芝士,味道不錯,可惜肉太少,配以有淡淡薑味嘅黃米飯食就好好味。最後叫了芝士焗鮮蘑菇,細細隻,味道也不錯。這店裝修擺設很特別,但店面較細,座位較狹窄。店主很細心,會有建議幫忙叫餸。另外這店有水煙食的,可惜我們都不好這樣東西,而且亦不見其他食客食,未能見識一下。
最後叫了芝士焗鮮蘑菇,細細隻,味道也不錯。
2017-03-24
Celebration
Birthday
尼間門口經過n次都冇試過(諗住好貴),主要因為落雨唔想行,就入去試試,入面細,但招呼絕對親切,未叫嘢食前特然開大音樂,原來有現場表演波浪肚舞,精彩一絕(仲捉咗女朋友出去玩),打開餐牌再睇,唔算貴咼,價錢合理,叫咗三個食物,pizza(好食),芝士磨菇(好好食),巴卡(不錯),再加米布丁(推介,不太甜),埋單250,唔算貴,正常價,絕對會再去!加油,keep住!
pizza,巴卡,燒磨菇,米布丁
2016-11-26
pizza,巴卡,燒磨菇,米布丁
  • 米布丁
2016-10-18 1994 views
黎到元朗好想食燒鵝 點知未行到去. 老闆已經搖哂手話賣哂. 下. 1點幾乍喎. 咁. .. 無辦法啦搵openrice 大神. 見到呢間法老王都好吸引. 頭先又經過見到過. 咁就去試下先~~已鎖定要叫一個卡巴. 去到門口見到餐牌. 唔錯喎. 咁多選擇. 又有飯. 意粉. pizza 卡巴. 正. 入去set lunch 都好吸引. 有不同的卡巴選擇. 我二話不說就揀左羊肉卡巴. 老闆娘好好. 幫我地由汽水轉做支裝水. 一來健康. 二來正合我地陣間行山飲用餐廳內的裝修亦都有d 埃及風格羊肉卡巴到啦. (hkd 50)超級香. 超級多羊肉. 沿著錫紙慢慢食落去 . 全個卡巴都有滿滿的羊肉. 亦有三色椒做一個juice 的角色再加上酸醬.辣醬. . 豐富的味道配合上軟綿綿的卡巴包. 口感上多層次的享受食完羊肉卡巴. 我地再加碼 叫左個燒牛肉飯. ( hkd 48)又係用料十足. 沙律伴菜用料多元化 多種菜蔬的配塔加上瓜同洋蔥的juice . 配上一口香飯. 加入少少甜酸茄汁. 有少少bbq 的牛肉味. 又有少少白飯的平實. 令我肚子暖和而滿足. 可以有氣有力行山去!!!
黎到元朗好想食燒鵝 點知未行到去.
老闆已經搖哂手話賣哂.
下. 1點幾乍喎. 咁. .. 無辦法啦

搵openrice 大神. 見到呢間法老王都好吸引.
頭先又經過見到過. 咁就去試下先~~
已鎖定要叫一個卡巴.

去到門口見到餐牌. 唔錯喎. 咁多選擇.
又有飯. 意粉. pizza 卡巴. 正. 入去
老闆娘好好. 幫我地由汽水轉做支裝水.
一來健康. 二來正合我地陣間行山飲用
餐廳內的裝修亦都有d 埃及風格
羊肉卡巴到啦. (hkd 50)
超級香. 超級多羊肉. 沿著錫紙慢慢食落去 .
再加上酸醬.辣醬. . 豐富的味道配合上軟
綿綿的卡巴包. 口感上多層次的享受
食完羊肉卡巴. 我地再加碼
叫左個燒牛肉飯. ( hkd 48)
又係用料十足.
沙律伴菜用料多元化 多種菜蔬的配塔
加上瓜同洋蔥的juice .
配上一口香飯. 加入少少甜酸茄汁.
有少少bbq 的牛肉味. 又有少少白飯的平實.
令我肚子暖和而滿足.
可以有氣有力行山去!!!
2016-10-15
其實我第一次吃埃及菜,都幾特别下, 不過牛肉就真的一點都不習慣, 其他真的不像牛肉。感覺好怪! 但是黃薑飯就真的好好吃, 下一次就叫叫考魚吧!PIZZA滿好吃的!pizza 個餅底好特别,同平時吃的不太一樣, 基本上這裡的食物都是主打特别口味, 因此真的每個吃的感覺不一樣, 因為埃及菜的特别並不是每一個人能接受的!不過地方佈置滿漂亮的
其實我第一次吃埃及菜,都幾特别下,

不過牛肉就真的一點都不習慣,

其他真的不像牛肉。感覺好怪!

但是黃薑飯就真的好好吃,

下一次就叫叫考魚吧!
PIZZA滿好吃的!

pizza 個餅底好特别,同平時吃的不太一樣,

基本上這裡的食物都是主打特别口味,

因此真的每個吃的感覺不一樣,

因為埃及菜的特别並不是每一個人能接受的!
不過地方佈置滿漂亮的
2016-08-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-08-06 1728 views
      事情是这样的,我当时走进法老王的时候身上真的只有一百多港币,想着吃一个卷就行,结果觉得好吃就一试再试,食量震惊全场,服务员都惊呆了,还好最后可以刷卡。      羊肉卡巴(HKD$62):第一次吃埃及菜,不知道吃什么,店员介绍说这卡巴是他们家的招牌,于是就点了一个。份量还真不少,切成两份两个人share最好了(我不会告诉你我一个人全部吃掉了)    里面有生菜、羊肉、番茄等,蔬菜爽脆,羊肉多汁,整个口感很丰富,好好吃,我好喜欢。    蔬菜饼沙拉:一端上来我就知道我又点错了,一个人四个饼!   咬开来里面是青色的馅,就是蔬菜剁成泥再煎成饼,吃起来蛮香的,OK~ 海鲜汤:简简单单也很鲜甜~  饭后甜品:忘了这个的名字,但是也好吃。这一顿下来我对这家餐厅印象还蛮好的,虽然是第一次吃埃及菜,没有可比的同类餐厅,但是这几样我都觉得味道挺好的,可以一试。
    蔬菜饼沙拉:一端上来我就知道我又点错了,一个人四个饼!
 海鲜汤:简简单单也很鲜甜~
2016-05-07 2661 views
朋友的元朗活動完結後本來打算直接回家,但由於被預計早了一小時完結所以決定和朋友吃埋晚餐才走~因為一年中真的沒有幾何會來到大西北 (笑)朋友帶了我去一家吃埃及菜的餐廳平時都會吃不同地方的菜料理,但這種的倒是頭一次接觸啊 (´∀`)先來 扁豆蓉湯 ($40) 我對豆本來是很抗拒的,所以在朋友極力推薦下才敢試一下顏色看上有點像南瓜湯~沒想到豆味沒有想像中的濃烈,大概是因為放了不少香料的關係?!濃調的湯中能飲到細細沙沙的扁豆~也能嚐到微微的豆味很想知道埃及菜的沙律是怎樣就點了一份沙律法老王沙律 ($65) 在這個當中除了有沙律菜外,還有彩椒、番茄粒!放在上面的還有雞肉 (´・ω・') 有點"鞋"還有附上醬有點青澀的味道,雖然開胃,但個人不是太喜歡羊肉卡巴 ($65) 會點羊肉的關係是因為朋友說這家的羊肉她會吃平時那些太羶~她就不會吃的了 (≧∀≦)吃這個有3個醬可以配 -薄荷 & 蒜味乳酪汁和辣汁 ~ 個人喜歡吃蒜味 (還加了落沙律吃)餡料滿滿,口感亦很豐富!本身也有汁~所以就算不沾醬吃也不會很淡味海鮮薄餅 ($85) 因為是手拉的,所以想吃。點了一個中尺寸的,會分8件~~原以為2個人會吃不完
朋友帶了我去一家吃埃及菜的餐廳
濃調的湯中能飲到細細沙沙的扁豆~也能嚐到微微的豆味
扁豆蓉湯
很想知道埃及菜的沙律是怎樣就點了一份沙律
放在上面的還有雞肉 (´・ω・') 有點"鞋"
還有附上醬有點青澀的味道,雖然開胃,但個人不是太喜歡
法老王沙律
平時那些太羶~她就不會吃的了 (≧∀≦)
羊肉卡巴
海鮮薄餅 ($85) 因為是手拉的,所以想吃。
點了一個中尺寸的,會分8件~~原以為2個人會吃不完的 (,,゚Д゚)
薄餅皮不是脆身的那種,口感帶點煙韌很喜歡~不是厚厚麵粉的那樣,所以可以每人吃到4件?
芝士很多~還可以拉絲的!!喜歡這薄餅的番茄醬沒有落得太多,味道剛剛好
海鮮薄餅 (中尺寸)
Other Info. : 因為我們只有兩個人啊~所以能點的食物並不能太多 有見到特色烤類食品,還有烤羊的派對套餐 ( ´_ゝ`)不知道何時再有機會來大西北吃呢
2016-05-02
$140.5 (Dinner)
扁豆蓉湯
羊肉卡巴
海鮮薄餅 (中尺寸)
2016-04-05 1753 views
西餐食得多,埃及餐就未食過,難得行過又有位置,試下新菜式。第一次食埃及菜,究竟有的咩野,好問題,我都唔識,所以交比侍應介紹。推介有PIZZA,烤肉,卡巴,海鮮湯,亦有意粉可供選擇。(提外話有水煙提供,有多款口味選擇,不過無試XD)海鮮湯 (限量星期五、六日供應)平時飲開既海鮮湯,多數都會係青口,蜆肉,尤魚,蝦等等……味道偏向清淡帶有少量鮮味。今次飲既居然有蟹,魚,蜆,既然會係咁足料既海鮮湯,煲出來當然係重口味既濃鮮湯。湯帶有濃濃既海水味,而且蟹味特別特出,飲一口湯會有濃郁既蟹鮮味,不得不讚。蜆肉無沙彈牙富有口感,魚就擁有煲完湯既特性,諗身。必飲推介,鮮。炸磨菇份量十分少的一個小食,寫明只有5粒,不過50元5粒沒想到是那麼的迷你。一口咬下去,沒有一口油的油膩感,取而代之的是爽口富有水份的口感,加上面頭的芝士作為調味,令味道不會過份單調。雞肉卡巴所謂卡巴,其實就是不同的烤肉配上配料及包皮做成的卷物。(姐係土耳其卷)餐廳提供三種不同的配料汁沾在卡巴上,有薄荷乳酪汁、蒜味乳酪汁及辣汁。卷內配料有生菜,蕃茄,洋蔥等等……在未落汁醬之前,卡巴的口感乾身,味道偏淡,不好食。落左醬汁之後,味道升華,不

西餐食得多,埃及餐就未食過,難得行過又有位置,試下新菜式。

海鮮湯 (限量星期五、六日供應)
身。必飲推介,鮮。

炸磨菇

雞肉卡巴
卷內配料有生菜,蕃茄,洋蔥等等……在未落汁醬之前,卡巴的口感乾身,味道偏淡,不好食。落左醬汁之後,味道升華,不再乾身,汁醬亦帶出配料味道,好食好
多,本身卡巴的配料不會填得太密太滿,有足夠既空間,有鬆軟口感。(不像一的三文治死實實的感覺)不過卡巴份量看似不大,其實食落係好飽ORZ。

芝士蕃茄薄餅
叫了一個中SIZE的,不過都係很大ORZ。(二人食感覺也太多了吧)即叫即焗,都要等一段時間先有得食,不過上台熱辣辣,真係等都值得。薄餅薄身
不過不會很脆的口感,是偏軟身的。芝士味不算重,有少量牽絲的情況,反而蕃茄味才是主打,濃郁蕃茄香,配合薄餅的質感,是很配合的搭配。不過食得太多,會
令人感覺很寡,缺乏了有口感的配料。建議兩人食可以點一些有肉的薄餅會較好。

侍應服務親切有禮,介紹既時候亦會考慮人數再推介,抵讚。價錢方面也不算貴,2人食了3樣食品加一個湯才250元,抵食。(唯一覺得貴的是磨菇)。餐廳環境亦富有特式,帶有濃重的中東氣氛(不知是不是埃及呵呵),亦有足夠空間。絕對值得再去食。

總結評分

味道:8/10 (海鮮湯,卡巴)

價錢:7/10 (120)

環境:7/10

服務:7/10

2016-04-04 1125 views
見到食Egypt food,去試下啦。估唔到好味woo. 兩個人都係食左$440。酸乳酪青瓜沙律,原來係將青瓜切碎再混入乳酪中。新鮮蔬菜味令到個乳酪更清新。配以無料薄餅,唔錯。羊肉 kebab, 羊帶小許蘇味,但好juicy。味道適中。食店提供三款醬汁:mint, garlic and spicy。 最like 蒜蓉醬,好惹味。亦有很多伴菜,不會感到油油的。芝士焗矮瓜及牛肉,呢個味比較濃。以蕃茄汁焗,酸味夠再加埋香草。但不斷地食又可能覺得酸。最出色係,你唔會覺得矮瓜及其他蔬菜過熟。我最怕稔哂嘅焗菜絕對無發生係呢個菜上面。唔好睇佢細細碗,好足料架!即日燒鮮魚,每日都會有機會唔同嘅魚。今天是“蘆魚“。呢條係真.鮮肉。不會濃味,吃到鮮魚的味道。滑滑的溜入口中。伴以入味薯仔,Yummy! 唯一美中不足的是有小許魚鱗未能清理好。點了肉桂洛神花茶,用的是家鄉茶包。好!整體係一間可以再去的食店,而招呼我們的侍應好熱情,亦見到很多熟容去光顧。事實上,價錢亦合理,比很多名店還好。
點了肉桂洛神花茶,用的是家鄉茶包。好!

2016-04-04