.🐷📌 #豬西食尖沙咀 #豬西食九龍.早幾日就去咗尖沙咀嘅一間茶餐廳食lunch,同一班同學仔一齊🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️,見到一間本身係Cafe嘅餐廳🫨,前身仲係做Cafe嘅時候,已經有同學仔幫襯過😂,有同學覺得幾好食,所以我哋就諗住去食🥹點知,去到發現,唔知點解轉咗手做茶餐廳,😂😂😂😂😂成個格局都係Cafe咁樣,不過喺裏面就係食茶記嘅食物,感覺都幾得意😳😳😳😳

不過食物質素就實在有少少失望,希望 某啲菜式可以有改善。😢😢😢.🐷例湯
首先要讚下碗湯,西洋菜湯,😂😂都真係幾好飲同埋好足料,裏面有好多西洋菜同埋紅蘿蔔,😉😉😉仲有南北杏嗰啲,足料到好似我媽煲嘅咁樣,飲落去都幾鮮甜,而且唔覺得有好重味精嘅感覺!不過個湯竟然係我哋食晒所有嘢之後先上,覺得都有少少有趣!😳😳.🐷雞中翼湯麵呢一個係屬於全日特餐,😯😯類似就係我哋啲常餐,本身就揀咗食米線,因為小編本身都幾鍾意食米線,但係等咗一陣之後,侍應哥哥走過來話冇晒米線,咁我唯有轉通粉😳。 但係呢個通粉真係有啲失望,冇諗過通粉都可以冇味…😢😢😢 食落去有少少好好好清淡嘅味道,甚至覺得有一種水喉水味,只不過係熱水味。至於個雞中翼🐓🐓 我諗住炸出嚟
🐷📌 #豬西食尖沙咀 #豬西食九龍

🐷例湯

🐷雞中翼湯麵

至於個雞中翼🐓🐓 我諗住炸出嚟嘅嘢一定實冇死😂😂 點知我太天真 炸雞翼有一浸好大嘅油味🥲🥲🥲 外皮嘅口感唔係好似平時嘅炸雞翼,係脆嘅,但係小編都唔係好知點樣形容佢嘅口感好😂😂😂😂😂😂😂😂😂 感覺就係「硬骨骨」,裏面嘅肉質就還好啦!

上面嘅牛油多士都OK, 火腿奄列非常好食, 啲雞蛋唔係煮到鞋颯颯咁樣,食落去都幾滑,真係要讚!!!🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
仲有其他同學仔嘅食物,小編就唔足一詳細介紹,不過都可以簡單講吓。。。
例如咖喱好螢光😂😂😂(sorry冇影到😳🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻),塊豬扒係凍嘅,啲嘢飲等咗好耐先上到,不過全場嘅嘢飲都等咗好耐,見到成班員工都好努力咁出餐,所以呢個都唔太多怪責🙏🏻🙏🏻🙏🏻,不過個湯最後先出,真係怪咗少少。

完全體諒餐廳可能人手不足,不過既然做得茶餐廳,我哋其實都expect所有嘢都係比較快🥹🥹 雖然個環境好似去咗一間Cafe咁樣,但係畢竟餐牌裏面嘅嘢食都係茶餐廳嘢食,所以等嘅時候難免都會有少少唔耐煩,希望呢方面可以得以改善。 🫨🫨

另外,餐具亦都有啲問題,啲叉同埋匙羹不停「甩漆」,上面應該本身有少少黑色嘅漆油之類,但係食之前同埋食緊嘢嘅時候就係咁甩出嚟,都真係幾影響觀感。
合發茶餐廳
📍尖沙咀山林道3號
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食
#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食