2017-02-21
臨近節日,各大餐廳都唔會錯過呢個時刻推出相關套餐,酒店當然唔會例外。帝景酒店推出咗草莓甜點誘惑下午茶自助餐,睇到廣告,有啲吸引,男朋友亦好好,主動打電話去訂定位。下午茶自助餐,成人正價只係$188,若果係Openrice列印定優惠卷,仲可以享有半價優惠。呢個甜品以草莓主題既下午茶自助餐只限星期六、日供應。酒店係汀九橋下面,感覺有啲遙遠,但其實係荃灣地鐵站附近搭shuttle bus,唔駛十五分鐘就入到去,所以都好方便。當日去到,見到有家庭想walk in,不過已經full晒,所以最好就一早book定位。我地被安排坐窗邊,環顧四週,果然全場滿座,情侶又有,一家大細又有,三四個到十幾個既朋友聚會都有。起初我一心以為只係得甜品食,兩個人各自食咗小小嘢,點知入到去先發現選擇豐富。由前菜、沙律,到刺身,再到麵食、熱盤、甜心等等,同平時嘅自助餐款式一樣咁多。入到去真係忍唔住每樣食物都要試下。而且甜品種類仲有好多,花多眼亂。甜品好多都係以士多啤梨為主題嘅甜品,次次一出都會吸引咗好多人出去拎,可見大家都幾想試下。主要試左法式千層酥、燉蛋、mousse蛋糕、泡芙等等,整體味道都算唔錯。法式千層酥(上圖左
下午茶自助餐,成人正價只係$188,若果係Openrice列印定優惠卷,仲可以享有半價優惠。呢個甜品以草莓主題既下午茶自助餐只限星期六、日供應。 酒店係汀九橋下面,感覺有啲遙遠,但其實係荃灣地鐵站附近搭shuttle bus,唔駛十五分鐘就入到去,所以都好方便。 當日去到,見到有家庭想walk in,不過已經full晒,所以最好就一早book定位。我地被安排坐窗邊,環顧四週,果然全場滿座,情侶又有,一家大細又有,三四個到十幾個既朋友聚會都有。 起初我一心以為只係得 甜品食,兩個人各自食咗小小嘢,點知入到去先發現選擇豐富。由前菜、沙律,到刺身,再到麵食、熱盤、甜心等等,同平時嘅自助餐款式一樣咁多。 入到去真係忍唔住每樣食物都要試下。而且 甜品種類仲有好多,花多眼亂。 甜品好多都係以士多啤梨為主題嘅甜品,次次一出都會吸引咗好多人出去拎,可見大家都幾想試下。主要試左法式千層酥、燉蛋、mousse蛋糕、泡芙等等,整體味道都算唔錯。 法式千層酥(上圖左)
味道唔會過甜,而且內裡有好多士多啤梨果肉,非常清新。
熱食方面,有鴨肝醬焗釀燒烤蘑菇、Pizza、椒鹽三文魚頭腩、鹽燒牛舌香草鮮茄汁、泰式燒豬頸肉等等,味道都唔錯而且定時都會更換食物。 食飽之後,再係附近沙灘行下,睇下日落,確實寫意。