2016-04-24 2249 views
經常因為工作關係會到港島,但係每次都好趕時間就要走,其實經過好多餐廳仔都好想試。今次特登約左個朋友係筲箕灣做野既朋友,叫佢介紹啲隱世好地方比我食野,果然係食貨朋友,介紹呢間CAFE的確係唔錯!大概出地鐵站係5分鐘,唔算易揾,不過朋友識行就算快去到。因為間野要上樓上一樓,地下都無咩指示,所以去既朋友要小心MISS左喇!我以為呢個位置應該好少人會去,點知上到去都差唔多坐左轉成滿!原來都係我大鄉里哈哈!入到去,整體會環境都好舒服,最令我impressive係竟然有1/3個AREA係個迷你台,有幾個細路係個台到玩,好得意呀!隔離仲有大好大既書櫃好好多書同雜誌果啲,睇幾個月都唔會睇得哂啦~所以覺得都幾特別,覺得呢間CAFE都幾着重比人放鬆既感覺。講返野食先,呢到野食相對就比較少選擇,可能佢呢到主打唔係SELL野食啦,我同朋友分別叫左個香草雞排意大利粉同埋蛋沙律飛碟,其實心思思想試佢個飛碟,但之後想去掃街所以就無食到呢啲。呢到食野係自助方式,水呀果啲係自己想飲就自己針,無人會SERVE你,好FREE咁樣~叫左野食都等得耐少少,因為諗住飛碟果啲好快有得食XD,大概等左4-5個字左右啦。飛碟其實熱辣辣

飛碟其實熱辣辣又脆都好難唔好食既係咪先,不過呢到飛碟值得一讚既係佢個餡真係好多,唔會話因為係飛碟就求奇整,所以個飛碟以唔洗$30都真係叫抵,想要食下野又唔想太飽既朋友仔可以叫呢個啊!
呢個煎雞排意粉份量比想像中大啊,如圖所見塊雞排都差唔多蓋過哂啲意大利粉架!咬落都唔會話煎得太耐,但味道就差唔少少,雞味同滑既感覺都差咁啲,而且最大既問題係多油,係煎得多油都合理,但意粉都炒得好多油,
我好中意煎野炸野但一定唔可以多油
所以成個意粉就咁就扣左分喇。

同朋友食完野再吹左一個鐘水,大概6點幾個職員話佢地要收檔,原來夜晚唔開,大家唔好摸門釘啊
  • 蛋沙律飛碟