2025-03-01
今日去咗荃灣嘅「偶遇台北」食飯,呢間餐廳外觀普普通通,冇咩特別搶眼嘅裝修,但入面就好有台灣小餐館嘅氛圍。先講下個手打鳳梨檸檬茶,嗰個酸甜度調配得啱啱好,鳳梨嘅香甜同檸檬嘅清新完美融合,入口清爽解膩,比起我喺其他主打台式飲品嘅店舖飲過嘅,呢杯唔會太甜,仲有陣陣果香殘留在口腔,真係唔錯。酥炸魷魚鬚炸得好香脆,外層炸漿薄而均勻,咬,魷魚鬚本身彈牙有嚼勁,味道調味得岩岩好,唔會太鹹。同之前喺某間主打西式炸物嘅餐廳食嘅相比,呢度嘅魷魚鬚冇嗰種油膩感,更加惹味。感覺佢好似加咗啲鹹蛋醬。滷肉飯就比較中規中矩喇,滷肉肥瘦適中,滷汁香濃,拌飯一流,但同我喺台北當地食嘅正宗滷肉飯相比,總覺得差咁啲靈魂,好似滷汁嘅香料味唔夠濃郁。至於食堂臭臭鍋,料好豐富,有豬肉、豆腐、蔬菜、丸子等等,個湯底好夠味,有臭豆腐獨特嘅“臭香”味,食落去好過癮。但有個小缺點,就係分量有啲少,對於大胃王嚟講可能唔太夠喉。價錢方面,呢幾樣嘢加埋都唔算貴,性價比都幾高。講真,每次食台灣菜都會有種懷念嘅感覺,記得以前去台灣旅行嘅時候,周圍去覓食,食過好多地道美食。呢間「偶遇台北」雖然唔算百分百正宗,但都能夠勾起我當時嘅美好回憶,好似就算唔
價錢方面,呢幾樣嘢加埋都唔算貴,性價比都幾高。
講真,每次食台灣菜都會有種懷念嘅感覺,記得以前去台灣旅行嘅時候,周圍去覓食,食過好多地道美食。呢間「偶遇台北」雖然唔算百分百正宗,但都能夠勾起我當時嘅美好回憶,好似就算唔使搭飛機,都可以喺香港再一次“偶遇”台北嘅味道,真係好難得。