2023-02-23
約朋友到文化中心午餐,梗係去一間充滿文化氣息嘅cafe啦,牧羊少年與他的浮萍分餐廳同酒吧兩邊,主打新派fusion菜,裝修以米、灰色調為主,大綠色植物擺設,落地大玻璃採光度高,空間感十足,我哋12:30入座,都幾休閒寫意,不過一到一點鐘午飯時間旋即全場滿座。呢度set lunch有前菜、主菜及甜品,可以自行選擇配搭同埋升級。#前菜#煙三文魚配溫泉蛋及香草油煙三文魚夠凍,溫泉蛋保持流動的半熟狀態,有流心,配上綠色香草油賣相唔錯。#水牛芝士配青提及小番茄水牛芝士跟番茄係好普遍的組合,番茄天然嘅甜酸味跟水牛芝士嘅奶味配搭得好好,加上配水果可令口感更清爽,開胃輕盈。#主菜#澳洲M4安格斯西冷及香烤蔬菜佐牛燒汁 $266叫咗medium,西冷表面邊位煎得焦脆,充滿鹽同黑椒味,配菜有烤薯同長長西蘭花苗,不過西冷肉質都係榎咗啲,呢個價格覺得應該可以好啲。#烤比目魚蜜桃綠牛油生菜沙律配烤南瓜籽及自製油醋汁 $128比目魚皮煎得香脆,魚肉嫩滑,加上醃製蜜桃一齊食,魚肉清淡口味撞埋蜜桃香氣感覺清新,甜甜地可以吊起個胃口。沙律採用新鮮食材牛油生菜、青瓜、番茄仔,一定穩陣唔會難食,加入烤南瓜籽增加口感。#卡拉
#前菜
#煙三文魚配溫泉蛋及香草油
#主菜
#澳洲M4安格斯西冷及香烤蔬菜佐牛燒汁 $266
#卡拉布里辣肉腸苦艾酒大蝦扁意粉 $128
大大片辣肉腸,大蝦爽口,醬汁香辣,苦艾酒散發出淡淡茴香嘅味,意粉硬度煮得剛好,濃濃醬汁掛身。
#香芋椰子牛奶
香芋味道唔係好出,感覺淨係得椰奶味,同埋比較淡。
#Mocha朱古力咖啡
咖啡味同朱古力嘅比例適中,覺得應該係用咗無糖朱古力,配合面頭嗰層甜度適中厚厚嘅cream,溝勻嚟飲味道就剛剛好,好綿有泡泡感。
#檸檬特調
底部有糖漿,攪勻後唔算好甜,同時有鹹鹹地嘅味道,有塊乾檸檬做裝飾。
#甜品
#焦糖脆脆蛋糕
每日daily cake都不同,表面焦糖拖肥味,中間cream cheese部份軟滑低甜,底層焦糖脆脆好脆好甜,夾埋一齊食剛好。
#Tiramisu
芝士輕盈幼滑,手指餅夾層質地偏挺身,似蛋糕嘅感覺,滲出淡淡咖啡酒香,屬於偏甜但不會過分死甜,鮮忌廉伴碟口感更加滑。
#牧羊少年與他的浮萍
地址:尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下