雖然宜家疫情期間,唔適合約埋一大班朋友去食飯,不過約兩三個知己係Weekend去不同的餐廳打下卡嘆下咖啡,又係幾寫意的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 係山頂纜車站附近,有一間遠離繁囂的Cafe,咖啡店除了可以望住纜車升降,裝潢仲富有英倫風,所以好多人都會去Cafe打卡。呢間Cafe除了個景靚,店內係咖啡更加心機之作,每杯都係親手調配。如果唔想飲咖啡,餐廳仲有熱茶同埋蜜糖系列可以比大家過個悠閒周末。餐廳係自助的形式,係Cashier比完錢,就可以拎埋提示器去揾個靚位坐低。今次我係星期六下午去到餐廳,人唔算好多。有幸坐到望住大窗外的纜車升降,可以邊嘆咖啡,邊望住靚景。呢間Cafe的Best Seller之一:冰滴咖啡!冰滴咖啡有House Blend同精品豆兩款,而今次我們揀了價錢平少少的House Blend。咖啡入口香醇,佢的酸味唔重,我自己就幾鍾意。唔習慣飲齋啡,可以飲牛奶咖啡。呢杯薑汁榛子鮮奶咖啡的薑味好濃郁,而且仲有少量的小薑蓉係入面。同我一樣成日手凍腳凍的女仔就啱晒啦!因為剛剛放工,未食Lunch,我叫咗個卡邦尼煙肉燴意粉配炸蝦。份量比我想像中大碟,不過肚餓的我仍然有能力將佢KO! (笑)意粉

咖啡入口香醇,佢的酸味唔重,我自己就幾鍾意。

意粉的口感係軟身,最好食的係佢的煙肉,咸香味好出,令到整體的味道更正!

炸蝦的外皮好鬆脆,而且食落唔會有太油膩的感覺。

另外,我們叫了一份炸薯條配黑松露醬。份量一樣多,剛剛炸好的薯條外脆內軟,會另人一條博一條咁食。

食到尾,我們想坐多陣打下卡,所以叫多份雪糕Share。呢份菠蘿幻彩新地有2球雪糕,加上忌廉、菠蘿粒、朱古力脆筒,好有細個食雪糕的感覺。題外話,雪糕可以揀芒果/綠茶/朱古力/曲奇架。

如果你鍾意嘆靚咖啡,或者想去無咁迫的打卡Cafe,不妨過黎半山試試。Cafe係纜車站行5分鐘到就到,路途唔會太累,所以大家著靚靚黎打卡都無問題。

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)