2024-06-22
《凱悅軒 - 尖沙咀》前排因為公務既關係,試左一家成日行過但無機會入去,位於K11凱悅酒店入面既中菜館,享受住酒店式既服務,仲有機會食到凱悅軒總廚精心設計既椰子盛宴☺️今次一共試左八道菜,當中有不少係酒店既傳統菜式,令人印象深刻,一試難忘🥰💁🏻♀️蜜汁叉燒酒店好傳統既菜式,不過每家酒店既做法唔同,呢度既做法算係比較少花巧野,專門做好個肉質同口感,少少燶邊脆口,個蜜汁唔會太甜搶左豬肉既味道,咬落鬆化無渣,好穩定水準既叉燒👍🏻我個叉燒朋友實鍾意呢個口感💁🏻♀️椰香紫米脆雞卷呢道係新推出既其中之一款椰子菜式,食落好多層口感同味道,仲可以都不同既配搭去食呢道菜式🤓首先個脆雞卷用左雞皮包裹住雞肉,入面夾左紫米同爽脆既蔬菜,可以點埋混合左百香果既椰香沙律醬汁,最後點多少少開心果碎碎,咬落外面脆脆的,但內裡十分juicy,同埋充滿椰子既香氣,作為椰椰控的我好喜歡呢道菜💁🏻♀️黃湯蝦籽扎蹄釀關東遼參凱悅軒主廚既得意之作,先唔講用左好貴重既食材製作,淨係底下個黃湯既製作程序已經係十分繁複,用左雞、鴨、豬肉、豬骨等食材熬煮而成,遼參選用左大隻肥美的,釀入特製加入蝦籽既蝦膠再炸香,食落鬆軟而且香口,連用黎墊底
💁🏻♀️蜜汁叉燒 酒店好傳統既菜式,不過每家酒店既做法唔同,呢度既做法算係比較少花巧野,專門做好個肉質同口感,少少燶邊脆口,個蜜汁唔會太甜搶左豬肉既味道,咬落鬆化無渣,好穩定水準既叉燒👍🏻我個叉燒朋友實鍾意呢個口感
💁🏻♀️椰香紫米脆雞卷 呢道係新推出既其中之一款椰子菜式,食落好多層口感同味道,仲可以都不同既配搭去食呢道菜式🤓首先個脆雞卷用左雞皮包裹住雞肉,入面夾左紫米同爽脆既蔬菜,可以點埋混合左百香果既椰香沙律醬汁,最後點多少少開心果碎碎,咬落外面脆脆的,但內裡十分juicy,同埋充滿椰子既香氣,作為椰椰控的我好喜歡呢道菜
💁🏻♀️黃湯蝦籽扎蹄釀關東遼參 凱悅軒主廚既得意之作,先唔講用左好貴重既食材製作,淨係底下個黃湯既製作程序已經係十分繁複,用左雞、鴨、豬肉、豬骨等食材熬煮而成,遼參選用左大隻肥美的,釀入特製加入蝦籽既蝦膠再炸香,食落鬆軟而且香口,連用黎墊底既蘆筍都吸滿左海鮮既香氣同黃湯既甜味,食得出的矜貴
💁🏻♀️梅欖骨 同樣係餐廳既傳統菜式,望落簡單,但食落有心思的,梅欖骨每件都會食到連住筋膜既部分但仲係食到啖啖肉的,外層既梅子醬汁唔會死甜,帶出陣陣梅子幽香
💁🏻♀️方魚炒芥蘭 食完咁多肉,食番個比較清淡既菜式🤓雖然話只係炒菜,但同樣係食得出既細心,因為每條菜其實都係揀選過同埋揀選左最嫩既部分黎製作,食落爽脆無渣,仲滲透著啖啖既魚香,解膩一流
💁🏻♀️鮮椰青肉菠蘿炒本地黑毛豬 最後一道菜都係今次新推出既椰子盛宴既菜式,用左椰青肉去炒既黑毛豬肉有陣陣椰子既清香,配埋香甜多汁既菠蘿肉同脆豆,成道菜既味道互相配合,菠蘿同椰子一齊食好有熱帶風味,而黑毛豬配椰青肉又有助解膩咼,十分特別既配搭
💁🏻♀️芋香椰子糕 甜品同樣都係我喜愛既椰子,有點似傳統反沙芋既外型,但口感完全唔係果樣野,個椰子糕係加入左大量香芋,有點似芋頭紫米露既味道,但咬落軟滑似有芋粒既布甸,充滿椰絲同椰奶既味道,食落唔太甜,啱曬怕死甜糕點既人啦☺️
💁🏻♀️酥皮流沙盞 最後我地仲叫左每人一件酥皮流沙盞,襯熱食會有奶皇流心既效果,入面仲有拉絲既煙韌麻薯增加口感,一啖一件易入口,食落好香牛油同奶皇既甜香,好好食😘