2024-07-19
今日約咗老公食lunch,去咗銅鑼灣呢間食星加坡菜嘅餐廳,有lunch set。我哋各人嗌咗一個set,再追加兩款小食share。喇沙呢度嘅喇沙好正宗,花生香味濃厚,少少沙嗲嘅感覺,加上椰汁同埋夠辣,新加坡嘅味道出晒嚟。我哋揀咗米粉,口感好好,好掛湯。配料好豐富有白魚蛋,炸魚片,幾隻彈牙蝦仁,同埋勁吸湯嘅豆腐卜,仲有半隻蛋超豐富。海南雞飯呢度嘅海南雞飯係有骨嘅,雞皮爽滑,雞肉有雞味,而且唔嚡,底下還放有青瓜片吸汁,好入味。飲海南雞嘅醬料有齊三款,我自己就最鍾意就係黑醬油加薑蓉。個飯唔會好油,充滿椰汁嘅香氣,食落清爽又好味,齋食個飯唔駛餸都食得津津有味。薑黃炸雞翼我哋套餐加配嘅小食,炸得非常香脆,雞皮下已經沒有多餘嘅脂肪,皮脆肉嫩。咖椰多士另外我哋仲加配咗呢個多士,非常非常邪惡,每件脆脆多士入面都夾住勁大勁厚嘅牛油加上惹味嘅kaya, 想唔好食都難。美祿爆炸飲品方面老公叫咗普通嘅美祿,而我就叫咗呢個升級版嘅美祿爆炸,好大好靚一杯。美祿上邊鋪滿左美祿穀物脆脆,再灑上美祿粉,再有塊夾心餅,超邪惡好味。食完呢個滿足嘅lunch,補充能量,我哋又各自去繼續返工。
喇沙
海南雞飯
薑黃炸雞翼
咖椰多士
美祿爆炸
食完呢個滿足嘅lunch,補充能量,我哋又各自去繼續返工。