2024-11-19
最近在銅鑼灣發現了一間新加坡融合菜餐廳,形式有啲似food court,但係有職員提供服務。其中一間餐廳係新加坡過江龍——天天海南雞。餐廳的裝潢簡約而現代,色調明亮,給人一種放鬆的感覺。雖然空間不大,但桌椅安排得當,讓人不會感到擁擠。職員熱情周到,整個用餐體驗愉快。食物方面叫左這裡的招牌菜,新加坡天天無骨海南雞 ($169/中份)。海南雞係用美國白雞,即係肥雞,雞皮爽滑唔肥膩,雞肉多汁,推薦配上的辣醬油。這道菜的雞油飯也值得一提,一鍋$69,米飯粒粒分明,吸收了雞油的香氣。另外一個大推嘅菜式係黑松露酥炸大生𤐶 ($69)。炸皮金黃酥脆,𤐶大隻唔腥,搭配黑松露醬,讓每一口都充滿了奢華感。這樣的創新口味,令人感受到新加坡料理的多樣性。我地叫左個班爛汁椰奶鱈魚 ($89)。鱈魚肉質滑嫩,椰奶的香甜與班爛汁的酸味相互交融,呢度菜唔會食膩。最後叫左個楊枝甘露芋圓水果餃子冷火鍋 ($109)作為甜品,這道冷火鍋好igable。有芋圓,黃桃啫喱,芒果爆珠,夠曬得清涼。
我地叫左個班爛汁椰奶鱈魚 ($89)。
最後叫左個楊枝甘露芋圓水果餃子冷 火鍋 ($109)作為甜品,這道冷火鍋好igable。有芋圓,黃桃啫喱,芒果爆珠,夠曬得清涼。