朋友是沾麵愛好者,知道富士山55有沾麵食,當然不會錯過。富士山55就喺鼎泰豐對面,裝修以傳統的日式為主,入面座位較少,大概只能容納20人,有一排排嘅吧枱同埋數張散座,牆上亦放有掛鉤可供客人放置手袋,非常貼心店內主要吃沾麵、拉麵以及撈麵為主,款式唔算好多,看來小店主打麵類。另外仲有幾款小食可揀。點餐採用點餐紙,一張簡單易明,圈起食物便交給店員,另外可以選擇要荀還是不要荀,而麵類有硬、標準及較柔可供選擇。本來想試海膽沾麵,但可惜海膽呢期唔當造,咁岩見到有新品,所以就試咗撈麵。提子味日本汽水 $18提子味的波子汽水,入口帶有巨峰提子味,清甜解渴。雞軟骨棒 $31/2支有三種味道可選,我們選了Wasabi沙律醬,雞軟骨棒被煎成金黃色,上面再灑上Wasabi醬,醬汁帶微微Wasabi味,少許刺激,被沙律的甜味中和了,不過好惹味,而雞軟骨棒入口跟平常吃的雞軟骨有所不同,感覺啖啖肉,而肉之間又有雞軟骨的嚼勁。煎餃子 $31/5隻略嫌外層不夠脆,幸好餡料夠豐富。黑松露帆立貝撈麵 $168期間限定的食品之一,外表已經好吸引,有四粒好大嘅帆立貝,仲有三文魚籽,溏心蛋上面有好多黑松露醬,一上枱已經黑松露撲鼻
朋友是沾麵愛好者,知道富士山55有沾麵食,當然不會錯過。
提子味日本汽水
提子味日本汽水 $18
提子味的波子汽水,入口帶有巨峰提子味,清甜解渴。
雞軟骨棒
雞軟骨棒 $31/2支
煎餃子
煎餃子 $31/5隻
略嫌外層不夠脆,幸好餡料夠豐富。
黑松露帆立貝撈麵
黑松露帆立貝撈麵 $168
期間限定的食品之一,外表已經好吸引,有四粒好大嘅帆立貝,仲有三文魚籽,溏心蛋上面有好多黑松露醬,一上枱已經黑松露撲鼻,先將所有配料拌勻之後才進食,麵質選了適中,入口仍然彈牙,撈麵的汁液分量充足,不會令撈麵很乾,麵條亦不會黏在一起,每一啖都吃到濃濃的黑松露味,帆立貝先被煎得香香的,味道鮮甜,三文魚籽亦很新鮮。溏心蛋做到流心的效果,蛋味香濃。
枱面還有一個爐,當沾麵的湯變涼了可以用來加熱,還可以製作芝士雜坎。
芝士雜坎
朋友吃了沾麵,所以追加了芝士雜坎$20,亦即是芝士飯,用餘下的沾麵湯底,再加上白飯和芝士製成,店員會幫我們製作,飯粒加上mozzarella cheese,芝士味香濃而且可以拉絲,好飽肚。

見朋友食沾麵食得咁滋味,下次都要再試吓沾麵。
提子味日本汽水
雞軟骨棒