2019-07-13
好耐冇同朋友行街食飯,佢話想食日本嘢,見到網上面有唔少人都推介九龍城嘅呢一間牛石料理,睇相嘅賣相都幾吸引,一於同朋友仔去試下。食肉獸嘅朋友提議試下個和牛二人套餐,有日本嘅 a4 和牛燒肉拼盤,至於我就對店家新出嘅軟殼龍蝦料理比較感興趣,因為坊間都比較少有,感覺幾特別。我哋選擇咗呢個軟殼龍蝦沙律,將原隻龍蝦炸到脆卜卜,加上特別嘅海葡萄沙律,擺碟好靚好唔捨得食。 而重點係個軟殼龍蝦,外脆內軟又多汁,肉質彈牙鮮甜,就連個蝦頭都炸得好脆,而且個脆漿好薄,一啲都唔油膩,真係好考師傅功夫㗎。至於朋友念念不忘嘅和牛套餐都好豐富, 尤其係刺身同埋烤肉拼盤,相當高質!店家會挑選三款時令海鮮做刺身拼盤,當日我哋就品嘗到金目鯛、三文魚、油甘魚, 朋友就好鍾意食油甘魚, 貪佢肉質夠香夠甜,而我就比較鍾意金目鯛,味道清新鮮美。蟹子沙律味道都幾好,配上一粒粒嘅蟹子, 加上冰凍脆口嘅青瓜絲 ,食落索索聲,真係好開胃。而和牛燒肉拼盤就有四款,伊藤和牛a4西冷、伊藤和牛a4三角胸排、牛小排、牛舌, 店家仲提供咗特製嘅烤肉醬汁畀客人配肉食,有芝麻醬同燒肉汁, 兩個嘅味道都唔錯,大家不妨一試。鍾意食牛嘅朋友就一定要試下呢度
鍾意食牛嘅朋友就一定要試下呢度嘅伊藤和牛,因為好多雪花同肉汁,食起嚟啖啖牛油化係口,只需要表面輕輕咁烤一陣,加少少 鹽同胡椒,就已經帶出牛肉嘅油香同肉味, 真係食過就返唔到轉頭呀!
廚師亦用咗 三文魚、蝦肉、鰻魚 整成卷物, 加上蟹柳玉子青瓜作為餡料,配上酸酸甜甜嘅沙律醬,真係忍唔住一啖接一啖咁食呀。
呢一個嘅鹽燒 黑豚肉,亦都係必食嘅推介,師傅用咗薄薄嘅海鹽,配上鮮嫩多汁嘅黑豚肉,慢慢咁燒,燒到非常之香脆,但鎖住咗黑豚肉嘅肉汁,食落好似食緊薯片咁,但係就入口爆出咗黑豚肉嘅油香同肉汁,真係好惹味!
最後仲有個布甸甜品,真係食到我哋好飽呀, 臨走仲見到幾台客喺度打邊爐,下次都可以試下。