2018-11-19 102 views
女朋友收工之後想近近哋係返灣仔食嘢,見到呢間Kong除咗可以飲嘢,仲有埋晚餐供應,抱住試一試嘅心態就入咗去。原來呢間嘢前菜主菜沙律統統都可以自由配搭!最新奇有趣嘅竟然係西式嘅裝修格局居然有蔥油餅可以叫!鐘意試新嘢嘅我地點可以唔試,除此之外仲有唔同嘅dips可以俾我地揀。花雕雞肝醬同黑蒜蛋黃醬都好吸引,最後我地揀咗黑蒜蛋黃醬。中式蔥油餅同西式醬料嘅配搭居然俾人一種合作無間嘅感覺,一啲伏味都冇!蔥油餅香脆唔油膩,薄身得嚟又脆口,配上黑蒜蛋黃醬真係會令人停唔到口。宜家好多西餐都忽略咗前菜嘅重要性,但其實前菜做到一個開胃嘅效果係十分之重要。呢個蔥油餅($48)配黑蒜蛋黃醬($48)就做得非常好啦。沙律我地叫咗豆瓣醬浸椰菜花($78),冇錯又係一種新穎嘅配搭。豆瓣醬微辣,椰菜花爽甜,配搭埋一齊有種入口刺激,咀嚼回甘嘅新體驗。而賣相同分量都係一等一,半只椰菜花咁上,一路鋸一路食,幾咁過癮。飲品我地揀咗蜜糖烏龍茶($76)同自家檸檬梳打($76),烏龍茶入口清新有淡淡既桂花味,最緊要係入面用真蜜糖,並非廉價糖漿。而自家檸檬梳打就真係夠曬新鮮,酸酸甜甜,飲落更加開胃。重頭戲就係女朋友摯愛——炸雞,呢間

重頭戲就係女朋友摯愛——炸雞,呢間鋪頭既炸雞叫「港式咸檸炸雞」($158),我地有諗過會唔會係茶餐廳個種西檸雞,果然呢間嘢又刷新咗我地嘅三觀。好搞笑,當我地落單個陣,waiter仲勁唔好意思咁話炸雞比較耐,要等兩分鐘。我同女朋友你眼望我眼,唔係呀嘛等兩分鐘都要say sorry?唔通講錯咗其實要等兩個字?點知最後真係只係等咗幾分鐘,炸雞就上檯,今時今日呢種效率去邊度搵?
講返正題,炸雞。炸物最高境界就係香脆得嚟又唔會成口油膩,呢種技術日本做得最認真最出類拔萃。香港甚少有炸物可以做到飛油嘅境界,呢間餐廳,做得到。表面層份香脆,薄,完全唔油,好似啱啱烤完嘅雞皮咁香口,而佢只係一層麵粉!其次就係雞肉非常嫩滑兼且多汁,成功嘅炸物必須鎖好啲肉汁,呢一點都做得非常之好。最後有一點特別抵贊,就係落完檸檬汁之後,完全又係另一種口感。關鍵在於炸雞表層有落梅子粉,當你加咗檸檬汁上去之後,一啖咬落去,居然係一種刺激酸甜嘅口感,唔單單係酸,係酸甜!簡直就係將食材同配料運用到最高嘅境界,亦都無愧於「港式」呢個稱號。
由於炸雞份量頗多,環境又舒適,我同女友坐咗好耐先閃人,而老細同啲waiter都冇詐型,服務團態度認真抵贊。如果各位追求味覺上既新穎配搭,不妨來試試,埋單每人都係200左右咋。
2018-11-15
$200 (Dinner)
  • 港式咸檸炸雞