2019-01-31
新年嘅菜式就當然要有新年氣氛啲!同班Fd提早食團年飯,見到有新年Menu幾過癮,一齊試吓先! 🧧大紅大紫小籠包($68)小籠包就食得多,但紅色嘅小籠包就真係第一次!其實裏面係XO醬加帶子,混合豬肉嘅小籠包!味道幾特別,XO醬嘅香味滲入豬肉裏面,香得來有少少辣,而且皮薄得黎又包得實正,湯汁完全留到係小籠包裏面,唔會一夾就散,讚! 🦐姥姥金湯全家福($168)睇個樣已經贏咗🤣面頭鋪滿晒新年嘅材料,包括海參、雞🐔、蝦🦐⋯⋯成個小型盆菜咁,份量又唔算好大,如果得兩個人食,又想應下節,揀呢個就啱晒啦! 🐟年年有餘老壇酸菜魚($108)新年當然要有魚,賣相好應節,成盤紅噹噹的!望見以為好辣,但係食落去又OK喎,酸菜味道比較出,唔算好辣,但有辣香,魚塊好滑,但又唔容易散,加埋蓮藕片同豆乾面伴底,好惹味 🍤黄金蝦仁炒飯($72)叫得黃金,就梗係有鹹蛋黃啦!咁邪惡嘅嘢,又點會唔好食🤣飯炒得比較乾身,粒粒分明,加埋juice嘅蝦仁,中和返個口感🥰 🍛吉祥平安八寶飯($58)八寶飯中間包着豆沙餡,面頭再加上紅棗、芒果、蜜餞車厘子,最後仲淋上桂花汁,感覺就好似食緊糯米飯咁,幾得意 🍵雪梨紅棗茶($18)紅棗加
新年嘅菜式就當然要有新年氣氛啲!
🧧大紅大紫小籠包($68)
🦐姥姥金湯全家福($168)
🐟年年有餘老壇酸菜魚($108)
🍤黄金蝦仁炒飯($72)
🍛吉祥平安八寶飯($58)
🍵雪梨紅棗茶($18)
紅棗加雪梨,真係超級滋潤!味道就偏甜d嘅!