2022-08-24
🍱 龍燒賣 $38🍤鳳尾蝦多士 $48🫔 大澳蝦醬鮮魷卷$48🫕 黑椒汁金錢肚蒸腸粉 $38≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※今次去咗呢間位於觀塘嘅新式點心餐廳😋餐廳設計以懷舊霓虹燈設計為主🚦 比較特別 餐廳地方幾大 座位都算多 位置又闊落 環境都比較乾淨 坐落幾舒服👍🏻食物方面✨🍱龍燒賣 入面包括4款燒賣:1️⃣懷舊燒賣: 依個就係傳統蝦肉同豬肉濕混合嘅燒賣 食落都好彈牙 2️⃣ 滷水鵪鶉蛋燒賣: 同一般鵪鶉蛋燒賣吾同嘅係面頭嘅鵪鶉蛋用咗滷水嚟整 所以更加入味 肉質都算彈牙 但個人覺得比較普通🤏🏻3️⃣ 麻辣牛肉燒賣: 用咗麻辣香料所以比較味道比較辣 牛肉餡都比較實 但係辣勁好厲害 所以唔食辣嘅朋友仔就要注意啦⚠️4️⃣ 龍蝦汁墨魚燒賣: 呢個非常值得推薦👍🏻佢個餡係由墨魚🦑豬肉同龍蝦汁打成餡😍口感比較似墨魚丸 肉質彈牙爽口鮮甜 但咬第一啖要小心龍蝦汁會咇哂出黎😆🍤鳳尾蝦多士 個人比較中意食依個😋因為係即叫即炸 所以多士夠脆口 而且上面嘅鳳尾蝦都幾大隻 食落去口感又脆又熱 如果中意食蝦多士嘅朋友一定要試下✅🫔大澳蝦醬鮮魷卷個人認為比較特別嘅一樣食物✨一上枱就聞到惹味嘅蝦醬 外
🍤鳳尾蝦多士 $48
🍤鳳尾蝦多士
個人比較中意食依個😋
🫔大澳蝦醬鮮魷卷
個人認為比較特別嘅一樣食物✨
一上枱就聞到惹味嘅蝦醬 外層係用薄薄嘅炸脆絲包住 入面有蝦醬 葱 蝦肉同碎鮮魷 餡料都好豐富 食落啖啖蝦肉同鮮魷 但個人認為蝦醬味比較重 所以食落有小小咸🤏🏻 不過成個菜嘅配搭都幾特別幾好味
🫕 黑椒汁金錢肚蒸腸粉
金錢肚全部都係大大舊 而且唔會韌👍🏻
特別嘅係佢地用腸粉墊底 全部都係大大條 而且索哂黑椒汁 超級入味 但可能因為又有黑椒汁再加埋辣椒 食多兩啖就開始覺得有啲辣 如果少啲黑椒汁或者辣椒會好啲🫢
整體黎講點心質素吾錯👍🏻雖然無一般茶樓咁多選擇 但係勝在食物比較特別同有創意✨ 而且環境都吾錯 但注意返佢茶芥係$8一位而且都要收加一服務費 不過晚市時段有八折優惠 呢間推薦大家去開附近可以去試下🤍