2018-09-09
兩好朋友生日,其中一朋友鍾意食烤鴨,咁啱見到呢度食新式烤鴨,就約埋姊妹試下同舊式有乜分別!呢間舖頭响海運中心新起嘅地方,面對無適大海景,室內環境清靜,人生一樂也!我哋安排坐响窗邊位置,感覺良好!先嚟松露蠔仔煎蛋,有啲似食蠔餅,不過可能上面有黑松露,撈埋一齊食又唔算好油膩,唔錯!跟住就係芥末沙律蝦球同羲和小肉餅,蝦球好爽口,有米通墊底,配埋帶有少少酸同攻鼻嘅芥末沙律好醒胃呢!至於羲和小肉餅整到似卷餅,咬落去鬆化!個人最鍾意呢個金塼豆腐塊,即係椒鹽豆腐,外脆内軟,又唔算好咸,好味,不過要小心燙口呢!烤鴨配料以八寶盒形式咁上,好多花款,新式食法果然多花款,連爆炸糖都有,夠哂特別!終於等到主角喇!由於我哋只有三個人,所以訂咗半隻,另外半隻就係隔離枱,所以師傅會向响我哋兩枱之間瓜分呢隻鴨!呢度唔會一次過上哂全部鴨而係分開上,侍應再介紹唔同部位應點配搭會好啲,配搭爆炸糖响口入面爆係幾得意,直情童年回憶返哂嚟!雖然新派食法係幾得意,但我略嫌啲配料搶咗鴨本身嘅味道,另外食開嘅烤鴨塊皮係脆,呢度鴨皮唔算好脆,要讚嘅係呢度嘅烤鴨冇咁肥,食多幾舊都唔覺好滯,感覺冇咁罪惡呢!
我哋安排坐响窗邊位置,感覺良好!
至於羲和小肉餅整到似卷餅,咬落去鬆化!