2019-01-17 124 views
約了一班好姐妹一齊聚餐,因大家都想食清淡點,於是搵到交通便利位於旺角的一間素食餐廳-素食一家。這間餐廳有別於傳統的齋鋪,餐牌上食物選擇好多,而我們更發現餐牌上有專為食肉獸準備嘅肉食,於是好奇的我即刻叫了來試,分別是咕嚕肉和鎮江小排骨。咕嚕肉的味道同傳統嘅咕嚕肉好似,但當然所謂的「肉」並唔係真係嘅豬肉而係素肉,不過外形維肖維妙,令我們食唔停口。😋鎮江小排骨的味道同傳統嘅的菜式好像,味道不錯,但略嫌素肉的外型同排骨唔太相似。除咗兩款「肉食」之外,我們都叫了一款清淡的菜式-黑松露蒸豆腐。豆腐好滑,菇菌都好食,但份量偏小唔夠食。最後,我們叫了蘋果芝士蛋糕,份量很小,味道一般,不食可也。

咕嚕肉
鎮江小排骨

黑松露煮豆腐

最後,我們叫了蘋果芝士蛋糕,份量很小,味道一般,不食可也。

2019-01-16
$100 (Dinner)
咕嚕肉
黑松露煮豆腐