2020-05-29 1566 views
都有好一段時間冇食中菜喇,呢一日突然心血來潮,諗起如果可以同朋友食番餐中菜就好喇,話曬都系不嬲同長輩食多,同朋友食就真系少之有少。最近聽聞有間叫三小漁嘅食店,開喺電訊一代廣場嗰度,之前去過嗰個商場嘅一間食店食嘢,感覺都唔錯,咁啱三小漁就開係呢間食店隔離,而且又近地鐵站,位置方便,決定去試試。餐牌嘅分類未算十分仔細,有分為小食、主食類,不過再仔細啲嘅可以分為海鮮類、雞肉類等等,咁樣客人會更易睇。裡面嘅環境比我想像中靚,深藍色嘅枱同埋櫈比人感覺都好華麗,仲有地板嘅圖案、成個佈局比我感覺都好舒服。卡位比起一般嘅枱同櫈靚,戈日撞吾啱坐吾到靚靚嘅卡位所以希望食物可以彌補番我小小嘅遺憾。估吾到首先黎嘅會系蠔餅,蠔餅嘅份量真系嚇親我了,真系好大份!炸粉嘅數量固然多,而且脆卜卜。去到入面嘅精粹,系蠔仔呀,試過食出面戈啲蠔餅,蠔嘅份量真系吾多,反而炸粉仲多,感覺被騙反而呢度啲蠔仔真系好多,而且冇腥味,好新鮮呀。然後前菜系話梅淮山,外型都幾得意,砌到好似層層疊咁,令我諗起以前玩層層疊戈層好動魄驚心🤣講番味道先,開頭都冇預計到淮山會好好食,不過食落又覺得幾脆身,帶點爽口嘅感覺好不錯平時多數都系飲湯先食到淮山

卡位比起一般嘅枱同櫈靚,戈日撞吾啱坐吾到靚靚嘅卡位
所以希望食物可以彌補番我小小嘅遺憾。

反而呢度啲蠔仔真系好多,而且冇腥味,好新鮮呀。
酥炸特色脆蠔餅

平時多數都系飲湯先食到淮山,就咁食真系好少。
話梅淮山

跟住叫咗款話梅骨,叫呢道菜式系因為平時真系好少機會可以食到呢道菜,話梅骨呢道菜就咁聽落好似好怪,實際上又吾會喎。首先講講外型,個人認為佢嘅外型好似金沙骨。食落去同樣系甜甜哋,不過比人感覺吾會太甜,食得出有好濃嘅話梅味,話系骨,但系又吾會得好少肉,豬肉質感實在。
話梅骨

感覺上好似每次食中菜都一定會有雞食咁🤣今次都吾例外,系脆皮風沙雞。個樣整得非常靚仔,表皮上可以睇得出好明顯嘅光澤,用呢種器皿盛載比人感覺都高級啲,不過都有一個缺點就系未能好好咁盛載整份食物。金沙雞嘅外皮果然系好脆,油膩嘅程度還好,中菜多數都好難做到吾油膩,雞肉非常嫩滑。
脆皮風沙雞

最後嘅菜式系甜品,桃膠燉菊花豆腐,呢度嘅豆腐就好似吾知邊度嘅菜式咁,可以切成一條條切絲咁,真系非常治癮
桃膠都系時下好多女性好中意嘅糖水配料,好味得黎又有養顏作用。成個糖水吾會話好甜,反而淡淡哋嘅清甜喺糖水黎講其實系最好架。
桃膠燉菊花豆腐
2020-05-21
$260 (Dinner)
酥炸特色脆蠔餅
話梅淮山