2023-07-04
很久沒有吃點心了,今次來到這間位於觀塘的點心店,他們的點心好創新,而且估唔到平日晚上都咁多人黎食!龍餃子,這款龍餃子有齊餐廳的特色餃,分別有蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃和筍尖蝦餃皇!菠菜餃上面有三文魚籽,食的時候脹卜卜,餃入面蝦肉同埋菠菜,幾清新的感覺!酸菜魚鳳眼餃味道酸酸辣辣,個辣度個人覺得都幾辣,非常特別!松露餃有淡淡的松露香味,而蝦餃入面除了有大大粒蝦肉,入面仲有筍尖,有別於平時食到的蝦餃!鹹蛋黃墨魚燒賣,這款燒賣入面有爆汁的咸蛋黃醬,而燒賣肉用上墨魚製成,非常有驚喜!羊肚菌牛肉球,平時牛肉球就配枝竹多,而這裡的配上大大粒羊肚菌,羊肚菌口感爽身,配上牛肉球,味道不錯!脆脆富貴紅米腸粉,腸粉皮是紅色的,入面夾有脆卜卜的蝦卷,腸粉上面淋有沙律醬,另外亦配有豉油、花生醬、泰式酸辣醬可以點,個人覺得點上酸辣醬食最為惹味!一口豆腐,豆腐是細細粒的脆皮豆腐,上面灑滿椒鹽,外層脆口,內裡幼滑!黑金流沙包,流沙包入面有流心的奶黃,味道不會好甜,熱辣辣食最正!