2018-06-03
友人是個咖啡狂迷,一有空就會去上環的台灣過江龍 「COFFEEHOLIC by Smith Group Taipei」歎得獎特色咖啡。早前得知集團喺銅鑼灣開左間主打意大利菜嘅姊妹店「Bistroholic」,據說餐廳係由台籍大廚主理,菜式帶台灣同東南亞元素,既新穎又具創意,所以就專誠訂了檯,邀約我一起去品嘗。餐廳位於登龍街人氣食廈永光中心 21 樓,電梯門一打開,牆身上嘅一列大型壁畫,即時湧現眼前,色彩繽紛艷麗,非常奪目,讓人看了心情舒暢。步進店,地方唔算好大,一眼見曬,不過由於用餐區只擺放左六張四人檯,所以睇起嚟環境相當闊落,既開揚又不侷促,加上四周的裝飾和佈置,洋溢著意大利小餐館的寫意氣氛。而這晚我倆就被安排坐在餐廳盡頭的一張四人檯,原來這個小角落還擺放了一座作工精細嘅巨型比薩斜塔,用來影相打卡一流!窗檯上放有三對具標誌性的紅鶴,淡淡的粉嫩顏色,充滿夏日 feel,甚至連紙餐巾都印上紅鶴圖案,跟場內環境超搭配!餐館只提供兩頁菜單,其中一頁係散點,項目包括有前菜、湯、沙律、意粉及意大利飯、主菜和甜品。至於另一頁就係一個適合二人享用的 Tasting Menu,選擇貴精不貴多。見晚市套
餐館只提供兩頁菜單,其中一頁係散點,項目包括有前菜、湯、沙律、意粉及意大利飯、主菜和甜品。至於另一頁就係一個適合二人享用的 Tasting Menu,選擇貴精不貴多。見晚市套餐價錢唔算貴,只是 $780 就已經包六道菜,而且即場 Like 餐廳嘅 Facebook 專頁,仲會有一杯 House
Wine 送,就一於不作他選。
點完餐後,店員隨即送上餐前麵包,是日麵包是紅棗桂圓包,麵包以木托盤呈上,旁邊配有黑醋橄欖油。拿起一片上手,熱烘烘,入口外皮微脆,包身鬆軟,夾雜著紅棗和桂圓的天然酸甜,非常好吃。
接著輪到吃前菜,率先送上嘅這客是油封墨魚配烏魚子,烤大蔥,焦糖青蘋果沙拉拌白葡萄醋橄欖油汁。墨魚分量不多,但食落煙韌彈牙。烏魚子味道獨特,咬下不易散,而且有種軟糯的口感,拌上橄欖油汁,食落非常油潤,香味極濃,多吃幾片也不覺鹹。烤大蔥清新爽口又不油膩,加上甜甜酸酸的焦糖青蘋果,很醒胃。
跟住呢客係鐵鍋芝士蘑菇烤蛋拌炙烤明太子蛋黃醬,蛋餅以小鐵鍋盛著,上桌時仍熱熱辣,香氣撲鼻。店員非常細心,特意提點我倆吃時一定要小心,因鐵鍋極為燙手。切開蛋餅一嘗,質感軟糯,入口蛋香四溢,蘑菇汁豐肉厚,加上面頭的絲絲芝士和鹹香的明太子蛋黃醬,滋味滿溢,實在是驚喜之作,值得推介。
是日餐湯係紅椒蕃茄湯,湯用上兩隻不同色澤嘅碗盛載,一灰一白,上桌後馬上呷一口,湯身熱辣辣,口感順滑,蕃茄味頗濃,有回甘的茄香,層次感十足。
飲完湯就輪到食主菜,喺剝皮辣椒虎蝦蕃茄意大利麵同黑松露蘑菇意大利飯兩款當中,選了前者。蕃茄與虎蝦是意大利粉常見嘅配搭,不過這道菜最大嘅特色,就係加入了花蓮的剝皮辣椒,所以上桌後先挑起椒絲一嘗,辣度不算很強,既溫和又不嗆喉,而且還帶點點甜味,微酸開胃。虎蝦彈牙鮮嫩,入口啖啖蝦肉;意粉煮得啱啱好,具咬口,加上軟硬度適中,吃罷令人再三回味。
至於另一道主菜就揀左是日海鮮香煎海鱸魚配薏米飯,鱸魚上桌時已分成三件,下面墊左青綠色的薏米,而旁邊就配有半個燒至表面微焦的檸檬,擺碟很精美。店員教路,先用叉把檸檬擠壓,將檸檬汁液塗上魚皮後再品嘗,一試,海鱸果然做得甚有水準,魚皮煎得香脆,魚肉鮮甜嫩滑,以少許檸檬汁吊味,入口清香味美。墊底嘅薏米飯,口感軟糯,加上用左羅勒青醬炮製,味道清新之餘又帶點濃滑,跟薏米飯很夾配。
來到最期待的甜品時間,套餐配有兩款甜品,包括 Traditional Tiramisu 同 Earl Grey Tea Crème Caramel。Tiramisu 用上靚貨 Mascarpone,食落輕香滑溜,極之討好,加上咖啡和酒味亦恰到好處,層次豐富,超好吃,非常推介。反而 Earl Grey Tea Crème Caramel 味道有點普通,伯爵茶味過於輕巧,焦糖味亦不太突出,幸好質感尚算滑溜,配上甜美的芒果肉和藍莓,為這頓晚餐作結。
很喜歡餐廳的環境,洋溢著意大利小餐館的寫意氣氛,而且店裡的廚師,除了識得選用多國食材外,煮法亦很講究,絕對值得大家一試。