2018-08-29 326 views
今日黎到銅鑼灣諗住行下街街,行街之前當然要醫醫肚先。岩岩就諗起之前朋友介紹的一間西餐廳,他說質素很好而且食lunch性價比很高的。位於登龍街的永光中心,一向是大快朵頤的好地方,今日再向新餐廳出發。一出𨋢門,就看到這可愛的碧玉,綠油油,很別緻。餐前麵包焗得外脆內軟, 慢慢細味麥既香沙律有PARMA HAM, 柔軟鹹鮮的巴馬火腿, 充滿果仁味道且回甘Main course 係 Char Grilled Iberico Pork with Polenta Mash,Roasted New Potatoes,mixed Berries Red Wine Jus伊比利豬扒封肉汁, 好JUICY,啖啖肉的咬口感,輕輕的就能融化在舌頭上,並擁有非常豐富且多層次的味道, 點一點紅酒汁黎食, 提升口感上另一層次配菜的小甘荀, 西蘭花同小粟米都好出色, 爽脆, 均衡肉類既油膩感
今日黎到銅鑼灣諗住行下街街,行街之前當然要醫醫肚先。
一出𨋢門,就看到這可愛的碧玉,綠油油,很別緻。

餐前麵包焗得外脆內軟, 慢慢細味麥既香

在剛剛的記念日,我倆都在搜羅各處的西餐廳,務求找到有情調來慶祝過個特別節日!浪漫的氣氛,輕淡的音樂在調整餐廳的氣氛,但用餐都是看對象的嘛,所以沒有氣氛、沒有音樂也沒有問題!最緊要的同心愛既人黎到呢間意大利餐廳慶祝呢一個記念日。很多人都會知道銅鑼灣永光中心20多層都以食肆為主,而我們今次共同都選擇的一間意大利fusion小店為主的【Bistroholic】都係位於登龍街永光中心,在21樓的樓層。未到的時候我倆已十分期待跟興奮。一出電梯門口已看到看到【Bistroholic】的壁畫就知道這裡會吃一些意大利的食物,門口設計成林間小屋既設計,尤如渡假屋一樣。而入面整個裝潢都有著意大利的小鎮風情的氛圍...歐洲式既design、白色羅馬柱、近窗的一排高櫈、大量紅酒樽、以粉紅色為主的紅鶴...等等無論餐桌座位定還是牆身油畫,已經足夠令我心裡湧泉而岀,自拍幾張再打打卡!裝潢上少女風的感覺重一些,好像吸引些年輕的朋友或情侶客群多一點!店員安排位置後,簡單介紹晚餐既menu,選擇左一份2人set既Tasting Menu  $788(2 person)由【Bistroholic】發辦非常有信心,我們選擇
最緊要的同心愛既人黎到呢間意大利餐廳慶祝呢一個記念日。

而入面整個裝潢都有著意大利的小鎮風情的氛圍...

店員安排位置後,簡單介紹晚餐既menu選擇左一份2人set既Tasting Menu  $788(2 person)
【Bistroholic】發辦非常有信心,我們選擇主菜便可...反正意大利菜當中我們都沒有什麼不喜歡吃的!

抬頭一看發覺完來上面都有好多很美的假花。

抬抬櫈櫈、餐具,細致到餐巾都好漂亮呢!

先到的是手工麵包配肉醬溫泉蛋
溫泉蛋在媛媛彷動,先將肉醬同溫泉蛋攪勻,沾滿手工麵包上面黎食
肉醬由餐廳大廚自家調製,肉碎多,味道帶點鹹酸,偏清淡小小,唔會太膩,如果蕃茄味重點就好了!用鐵pan送上,仍然保留適當既溫感度,店員都會建議微暖既時候盡快食,味道會最佳。

手工麵包配肉醬溫泉蛋

肉醬溫泉蛋配上手工麵包真的好好吃!
手工麵包配肉醬溫泉蛋

另一樣就係野生蜂蜜與法國芝士配有機蕃茄釀蜜餞,小農水耕沙律
長長的名字,擺盤賣相精緻!

店員建議的們由小農水耕沙律開始食起,因為由淡味食到濃味
小農水耕菜很新鮮,新鮮翠綠,尤其火箭菜特別喜歡!當中有微微既芝麻味,加上杏仁粒好喜歡。
接住既係法國芝士,切成條狀,一口一條份量剛剛好,野生蜂蜜H4法國芝士鹹香十足,第一次食來說比想像中好吃!
配合淋面既蜂蜜可以為芝士增加一絲絲既甜味,輕微中和芝士既咸意,食完有After Taste係不錯的!

蜂蜜與法國芝士配有機蕃茄釀蜜餞,小農水耕沙律

最後既蜜餞蕃茄,味道清新,抵消先前芝士殘留下來既味道,開胃程度增加!亦為整道菜作結。

然後來到我面前是香煎蟹餅配日本生葵毛豆泥
香煎蟹餅經高溫煎熟,外層煎至金黃,賣相已經好吸引,加上入面既蟹肉足料,每一啖都感受到一絲絲既蟹肉,鬆軟綿綿,真材實料!
香煎蟹餅配日本生葵毛豆泥

而且食得岀調味不會過濃而覆蓋蟹肉既鮮甜味,配合圍邊既綠色的山葵毛豆泥,稍微增添左小小刺激既辣感,超級match。

紅色的則是餣車厘茄汁。
香煎蟹餅配日本生葵毛豆泥

呢個湯,男朋友大讚!蘑菇湯
認真...無誇張,一碗性價比超高既蘑菇湯
如題所見,主要用蘑菇為主既蘑菇湯,成本不比其他菜式高,上面有少少橄欖油點綴,用料好像雖然簡單,但完美做到濃厚既口感但又不會太稠結,飲起黎會好似蘑菇溶,好似起沙咁,蘑菇味道好岀。但它是暖口而已如果溫度能再加熱一點更好!
蘑菇湯

主食選了
烤虎蝦配帕瑪火腿天使麵

烤虎蝦開邊,肉質厚實彈牙,幼細既天使麵煮得乾身,每一條都分明細緻又 juicy,唔會混成一團,清清既Sauce令帕瑪火腿既味道更加明顯,好一碟岀色既主菜。

另一個主食
焦化牛油肉眼上該配羊肚菌黑蒜伴雜菌紅酒肉汁(+88)
首先肉眼係我最喜歡既medium熟度,肉既血水收乾,但仍保持肉本身原來既嫩紅,看上去十分誘人! 軟熟既口感,肉汁由牙縫間滲透,肉味頗濃。

焦化牛油肉眼上該配羊肚菌黑蒜伴雜菌紅酒肉汁

牛油既油香混合牛肉既肉汁係口腔裏面爆發既感覺,絕對係非一般既享受,加入健康既切半黑蒜,味道會變得偏酸...
但配上可愛既小甘筍,小粟米,西蘭花同野菌併碟,色彩斑斕感觀絕對吸引。
焦化牛油肉眼上該配羊肚菌黑蒜伴雜菌紅酒肉汁

幸好兩碟主菜的份量剛剛好,如果是兩個女生吃到這裡都飽肚有餘了!
最後甜品當然是少不得的!兩款甜品都有驚喜

面層鋪上一層芒果醬的芒果布甸口感軟滑,芒果醬透岀既果酸同奶凍產生微妙既效果。
而下層的奶凍較甜但一酸一甜剛剛好夠晒清新!

仲有個Traditional tiramisu
呢個Tiramisu可能唔係最正宗,但真係好好好好好好食!

Traditional tiramisu

忌廉芝士打得相當綿滑所以食落有種柔軟且半淡化既口感,加上淡淡散發岀既點點咖啡與酒香,特別好味。
蛋糕質感偏濕潤跟平時不同,但我就愛這種質感!一試難忘!

面層的濃郁的可可粉好香,吃著又不會覺得太膩,每一口都是珍貴的!
十分推介!!!!!
Traditional tiramisu

結帳時跟老闆傾傾計知道餐廳才開業不久,暫時未有太多客人...
但老闆很有創意同要求,佢好想以傳統的意大利烹調方法煮出正宗意大利菜外仲可以候到「意大利與台灣菜」的結合!
這樣的想法一定會研製出一些好特別的Fusion菜。
那我就下次再訪試一試另一個Tasting Menu吧!!

呢次感覺到餐廳服務非常細心,會觀察客人進食的進度而因時間上菜,食物質素佳...
如果要辦小型派對的話這裡也是不錯的選擇呢。
我們今次的記念日也十分滿意啊!
$400 (Dinner)
蘑菇湯
2018-08-10 559 views
舒適寜靜樓上小店我同朋友最鐘意發掘好味既西餐,特別鍾情小店。最近同朋友係銅鑼灣行街之後就黎左Bistroholic食晚飯。小店既環境舒適,特別寜靜,好適合情侶或者三五知己相聚。因為想品嚐更多美食,我地點左Tasting Menu二人餐,由前菜直落到甜品,真係超級豐富。前菜~手工麵包配肉碎温泉蛋:麵包鬆軟,加上香濃肉碎温泉蛋,味道唔錯!如果可以添加麵包就更好。前菜~野生蜂蜜與法國芝士配有機蕃茄釀蜜餞,小農水耕沙律:當中最特出係蕃茄釀蜜餞,兩者出乎意料地夾,好有驚喜。前菜~意式蛋餅配油封八爪魚及明太子蛋黃醬:呢道菜真係超級好食!蛋餅非常香,加上油封八爪魚同明太子醬有口感之餘味道都好突出。下次有機會再黎,一定會再點呢個前菜。餐湯~蘑菇忌廉湯:味道香濃,口感好滑。主菜~慢燉西班牙黑毛豬配蕃茄肉汁薯仔丸子:呢道菜相對份量會少d,黑毛豬肉質好淋,但肉味普通。反而薯仔丸子更特出,口感QQ,加上肉汁味道不錯。主菜~是日海鮮 香煎三文魚:三文魚煎得剛剛好,不會太乾,醬汁淡淡地清唔會蓋過魚既香味。甜品~Tiramisu & Panna Cotta: 兩個甜品都好味,但個人更偏好tiramisu。食完甜品會
舒適寜靜樓上小店

餐湯~蘑菇忌廉湯:味道香濃,口感好滑。

甜品~Tiramisu & Panna Cotta: 兩個甜品都好味,但個人更偏好tiramisu。食完甜品會覺得呢餐超級滿足。
2018-07-29
2018-08-08 458 views
同老死行完希慎,行過去登龍街(揾食集中地)食飯,記得朋友介紹有個好有特色既意大利餐廳Bistroholic!!上樓餐廰,冇千篇一律既裝飾但絕對睇得出店主的心思同心意,冇論一枱一登、水杯、餐具都不得了!讚兩個人叫左個二人套餐:頭盤一:手工麵包配肉碎温泉蛋,上枱熱辣辣,温泉蛋撈埋肉碎再配埋手工包一絕,看似簡单但出奇地超好味真係食出蛋味來!頭盤二:法国芝士配蕃茄仔釀蜜餞加沙律粜,多得靚靚爽朗老闆娘提点,先倉濃味芝士,蕃茄,菜。估唔到沙徫都可以食出層次來,蕃茄釀蜜餞太太有驚喜,蜜餞的甜中和左蕃茄的酸,好清新,原来蜜餞係台湾入口架太正了餐湯勁濃味到主菜二:慢煮黑毛朱肉丸薯仔丸子,黑毛朱又香又焾,好有肉味,肉丸釀入薯仔丸子入面,好QQ呀,冇試過好有咬口好特别!·主菜三:牛油肉眼上蓋配羊菌,好名貴,肉眼上蓋煎到6成熟完全食到入面D牛肉汁味道,雖然冇脂肪但一D都唔鞋,好焾好juicy,食埋個甜品。哇大滿足!最後食埋甜品,高質tiramisu!開心

兩個人叫左個二人套餐:
頭盤一:手工麵包配肉碎温泉蛋,

頭盤二:
法国芝士配蕃茄仔釀蜜餞加沙律粜,多得靚靚爽朗老闆娘提点,
先倉濃味芝士,蕃茄,菜。估唔到沙徫都可以食出層次來

餐湯勁濃味

到主菜二:

最後食埋甜品,高質tiramisu!開心

愛吃西餐的我,有時也不禁懷疑是否於錯誤的地方出生xp 但或許就是因罕物可貴,故令我更享受每一頓動人的食物。今晚與友人先來到此處享受美食,再去看戲。來到的時間尚早,店內只有我們一台客人,但也樂得清靜。餐廳的設計佈置有點走少女浪漫的公主風,令我倆猶如做了一晚公主,被人服侍。晚上提供二人晚餐 ($788),無需費太多心神選擇,只需從選擇主菜便可。先來有手工麵包配肉醬溫泉蛋。誘人的溫泉蛋在彷動,似在叫我們把它搗拌融入於肉醬中。肉醬鹹鹹酸酸,帶點蕃茄和香草香味,配上清淡的香脆鬆軟的手工麵包,真的很夾!野生蜂蜜H4法國芝士配有機番茄釀蜜餞,水耕沙律擺盤賣相精緻。沙律菜很新鮮,加上杏仁粒更香口。野生蜂蜜H4法國芝士真的第一次吃,芝士味很濃郁,充滿鹹香,加上蜂蜜調味中和,味道很不錯,但友人卻不愛這份芝士香。番茄釀蜜餞也很不錯,酸酸甜甜的味道一向也是我偏愛的,而且亦很開胃呢!店員表示蟹餅已賣光,故以意式蛋餅配八爪魚代替其中一款前菜。雖是前菜,但這盤份量很大呢! 面層是明太子,外層焗至金黃色,帶點微焦,相當香脆! 內裡是豐富嫰滑的蛋,口感軟綿,加上有咬口的八爪魚,口感頗豐富,但是整體味道偏鹹,如明太子份量

意式蛋餅配八爪魚

意式蛋餅配八爪魚
店員表示蟹餅已賣光,故以意式蛋餅配八爪魚代替其中一款前菜。雖是前菜,但這盤份量很大呢! 面層是明太子,外層焗至金黃色,帶點微焦,相當香脆! 內裡是豐富嫰滑的蛋,口感軟綿,加上有咬口的八爪魚,口感頗豐富,但是整體味道偏鹹,如明太子份量或調味輕手一點更好呢!
蘑菇忌廉湯

蘑菇忌廉湯
這時送上蘑菇忌廉湯剛好,蘑菇味不會太濃,也不是太稠結的忌廉湯那種,故不會感膩滯;湯口感順滑之餘亦有一些蘑菇碎粒增加口感,味道不錯,但稍嫌不夠熱,只是暖暖的溫度對我來說不夠。

西班牙黑毛豬配蕃茄汁薯仔丸子
主菜方面先來有西班牙黑毛豬配蕃茄汁薯仔丸子,這碟份量偏細,如大吃一點的人可能不夠吃,但幸好我們也是細食之人。黑毛豬肉質鬆軟,口感很好! 薯仔丸子頗特別,是煙煙韌韌的口感,但不太吃到薯仔的味道,配上酸甜的蕃茄汁,開胃清新,味遁不錯!

焦化牛油肉眼上蓋配羊肚菌黑蒜伴雜菌紅酒肉汁
再來是焦化牛油肉眼上蓋配羊肚菌黑蒜伴雜菌紅酒肉汁(+88),點了五成熟的肉眼,粉嫰色的肉看上去十分誘人! 肉味頗濃,肉質則厚實,有點韌;令我較為深刻的反而是其黑蒜,味道酸甜惹味,口感像吃栗子般鬆化,不錯! 兩碟主菜的份量也不大,適合女士們,難怪前菜份量不細呢!

最後甜品當然是少不得的! Panna Cotta with seasonal fruits Compote其實是面層鋪上一層芒果醬的芒果布甸,芒果味很香濃,質感嫰滑,挺清新的。

Tiramisu
而我偏愛的是這裡的Tiramisu! 是我近期吃過最好吃的Tiramisu! 忌廉芝士打得相當綿滑豐盈! 蛋糕質感相當濕潤,充滿咖啡與酒香,加上充足濃郁的可可粉,整體味道層次相當豐富! 令我忍不住多吃兩口呢!

可惜晚餐欠缺了兩杯飲品,不然就更完滿了! 值得一讚是服務亦很細心,會慢慢觀察客人進食的進度而上菜,欣賞! 有機會也會再來呢!
1K
2018-07-30 70 views
大家可能不講不知,在時代廣場附近除了食通天,還 別有洞天,就係對面大樓的一棟大廈“永光中心”21樓有間意大利餐廳“Bistroholic ”。裝修設計很有意式風情, 擺設有點少女系,不算是花花世界,只覺得同姊妹一齊嚟食飯倍增優雅大方。👭💞💞餐廳主廚是來自台灣的,但煮的菜式是西式,呢種都係可以稱為“中西合璧”。😉😉午市套餐都好豐富,頭盤前菜,餐湯,前菜,主菜到甜品餐飲都令人滿心驚喜。😍😍首先嚟一個桂圓紅棗意式麵包配紫薯蕃茄醬,麵包香甜軟熟,果醬天然健康,食餐包都已經開始感到幸福了💕💕。French cheese with wild honey mesclun salad 蔬菜及生果片很新鮮,加上無添加蜜糖,夠晒天然,so fresh 😉😉。炸南瓜粟米榚配溫泉蛋沙律,🥗紅菜頭蘋果汁🍎。超級好味,好喜歡紅菜頭嘅汁令成個沙律好清新。忌廉甜粟米湯🌽🌽,超濃郁好滑好香甜。香煎鯛魚配老虎蝦,平時好少吃魚,但也容易接受,因為冇腥味,煎得好香魚肉好嫩滑。老虎蝦好彈牙,新鮮爽口。🦐🦐😆😆牛油肉眼扒配薯蓉炒蔬菜, 肉眼扒煎到半成熟,緊緊鎖住肉汁,肉質好淋,配菜都很香口入味。😋😋。餐茶是用來自英國的茶包PG

炸南瓜粟米榚配溫泉蛋沙律,🥗紅菜頭蘋果汁🍎。
超級好味,好喜歡紅菜頭嘅汁令成個沙律好清新。

忌廉甜粟米湯🌽🌽,超濃郁好滑好香甜。

餐茶是用來自英國的茶包PG tips 出品,英國傳統茶包,用熱水泡出香濃茶味,再加上牛奶後味道更加有英國特色。🍵🍵😚😚😚

甜品亦都好出色,傳統 tiramisu, 酒味及咖啡味非常濃烈,有蛋糕質感,味道令人很討好。😗😗

又到週末的時候,又是四圍搵好嘢食的時候。在website 的搜尋下,發現這家位於銅鑼灣永光中心廿一樓的Bistroholics有眾多好評,今日一定要試試看。這兒的環境開揚,室內以透明椅子伴仿雲石檯面,裝修雅致。靠窗有單邊落地玻璃,看著銅鑼灣的高樓景緻,別有一番風味。Lunch menu 3 courses $148, 4 courses $168, 5 courses $188.Homemade bread with sweet potatoes tomato sauce麵包暖暖的,口感脆香又鬆軟。配上自家製紫薯番茄醬,味道酸酸地,感覺健康。Appetizers Deep fried pumpkin polenta cake with onsen egg, red beetroot and apple purée, warm salad這沙律好吃又有新意!炸番薯味道香甜,拌以流心溫泉旦的旦汁、荷蘭豆、沙律菜與紅菜頭蘋果汁,味道豐盈,透著陣陣紅菜頭的天然甜香,好吃!French cheese with wild honey , mesclun salad法式芝士野菜沙律。這沙律有蘋果乾、

這兒的環境開揚,室內以透明椅子伴仿雲石檯面,裝修雅致。
靠窗有單邊落地玻璃,看著銅鑼灣的高樓景緻,別有一番風味。

Appetizers

法式芝士野菜沙律。這沙律有蘋果乾、野菜、芝士、紅蔥頭、杏仁同黑醋。這沙律看似平平無奇,但口感清爽,還有清新的蘋果片和濃香的法式芝士點綴著,味道輕怡但又唔會太寡。

Daily soup: mushroom soup

這蘑菇湯蘑菇味濃厚,口感香滑,十分creamy, 湯的表面仲有少少olive oil 增加香韻。最讚的是湯身濃稠度適中,又不會過膩。

Chefs daily special: roasted salmon+$48

焗三文魚焗到外皮脆香,肉質軟嫩,完全沒有腥味。加上魚皮又脆又帶鹹香,配檸檬海龍王汁,味道鮮美。而配菜都幾豐富,有椰菜菜、薯仔、粟米心,紅蘿蔔等等,十分多樣化。

Pan fried rib eye heart with brown butter, with seasonal vegetables, mashed potatoes, red wine gravy ( +$78)

這肉眼扒煎到半熟,內𥚃透著嫩紅的肉色,十分吸引。這牛扒肉味唔係咁濃,但肉質軟嫩又無筋,配埋紅酒gravy, 味道唔錯。

Homemade dessert : tiramisu

這自家製Tiramisu 樣子樸實,但入口有驚喜!tiramisu 入口即溶,十分濕潤、fluffy 又creamy, 口感輕盈,多吃也不膩,仲有陣陣酒香,正!

Coffee
這咖啡熱哄哄,入口有點甘口,而咖啡奶是熱的,十分貼心。

估唔到$168 有四個courses, 平曰單吃一個意粉午餐都要這價錢。加上環境唔錯,坐得舒服,餐點水平唔錯,服務又殷勤。今次認真超值抵食。

2018-07-28
Lunch
2018-07-28 412 views
依排好鐘意去樓上CAFÉ,貪佢傾計舒服又有得坐耐少少又有得食野飲野,重點係影到好多靚相!簡直係港女天地‼️‼️依家好多CAFÉ都裝修得好靚,依間好似去左意大利咁❤️超正淨係門口已經有個好靚既影相位;窗戶邊的寧靜舒適的酒吧台,站在那裡看到忙碌的銅鑼灣時代廣場,相反我地就好Relax咁嘆緊weekend brunch,相映成趣比薩斜塔既裝飾係女生必拍打卡位不只是餐廳環境吸引,連抬抬櫈櫈、餐具,細致到餐巾都好漂亮言歸正傳,被炸過既南瓜好嫩, Onsen Egg做沙律好小餐廳有,整穿佢蛋黃加埋 紅菜頭 同 蘋果醬好特別既味道,甜甜的奶酪配野生蜂蜜既Mexclun沙律十分新鮮,喜歡芝士入饌的人可以算是首選湯方面,每日都不同這個是彩椒蕃茄湯,好濃好Creamy,而蕃茄味十分突出黑鯛魚有兩個汁:意大利青醬同檸檬汁。通常係Pasta 會食到青醬, 但原來配上黑鯛魚,感覺卻有另一番風味慢煮厚切肉眼心加薯蓉,第一次原個蒜頭咁食。蒜頭十分香日,原個煮保護著 蒜粒,煮出香甜可口的味道‼️肉眼心慢煮後肉汁依然鎖緊, 不錯‼️Tiramisu係十分正宗, 係全餐最好食的菜式
依排好鐘意去樓上CAFÉ,貪佢傾計舒服又有得坐耐少少
又有得食野飲野,重點係影到好多靚相!
簡直係港女天地‼️‼️

依家好多CAFÉ都裝修得好靚,依間好似去左意大利咁❤️超正
淨係門口已經有個好靚既影相位;

比薩斜塔既裝飾係女生必拍打卡位

不只是餐廳環境吸引,連抬抬櫈櫈、餐具,細致到餐巾都好漂亮

Mexclun沙律

湯方面,每日都不同
這個是彩椒蕃茄湯,好濃好Creamy,而蕃茄味十分突出
彩椒蕃茄湯

黑鯛魚

肉眼心慢煮後肉汁依然鎖緊, 不錯‼️
慢煮厚切肉眼心加薯蓉

Tiramisu係十分正宗, 係全餐最好食的菜式
Mexclun沙律
彩椒蕃茄湯
黑鯛魚
慢煮厚切肉眼心加薯蓉
2018-07-27 204 views
媽媽放假係放星期一,所以大多數星期一會同佢食好嘢~ 前陣子去咗上環嘅一間咖啡室同店長講開,原來佢哋喺永光中心開咗間意大利餐廳~上黎Openrice睇睇個環境,擺設裝修都好girly 好啱女仔去~我諗大家都有同感逢星期一嘅餐廳係比較靜嘅 ,所以當晚人唔多,我哋都周圍影下相,有一個比薩斜塔,仲有d flamingo嘅擺設~每道菜都有店員介紹,先嚟手工麵包配肉醬溫泉蛋,將蛋攪爛混埋肉醬,再放上手工麵包上,肉醬香滑又唔太咸~另一頭盤:野生蜂蜜與法國芝士、有機蕃茄釀蜜錢、小農水耕沙律呢個頭盤係有次序食嘅~先食芝士,之後整粒蕃茄蜜餞加埋片羅勒一齊食,一啖有三種味道,超級香既羅勒香味,蜜餞既甜比蕃茄中和咗,清新有層次~ 最後食沙律菜清清味蕾迎接下一道菜!香煎蟹餅配日本山葵毛豆泥煎咗嘅蟹餅,外層脆邊鬆軟,入面一絲絲嘅蟹肉, 真材實料配埋特製嘅wasabi毛茄醬,更添味道~當日餐湯係忌廉雜菌湯 雜菌Blend 得好幼滑,不膩又帶點奶香~焦化牛油肉眼上蓋配羊肚菌黑蒜配雜菌紅酒肉汁一上檯已經見到肉質鮮嫩,中間透紅。店員話呢個肉眼,係不停用汁喺外層淋落去,剛好係medium既程度~ 加埋其他配菜襯托下,擺盤好
媽媽放假係放星期一,所以大多數星期一會同佢食好嘢~

每道菜都有店員介紹,先嚟
另一頭盤:野生蜂蜜與法國芝士、有機蕃茄釀蜜錢、小農水耕沙律
呢個頭盤係有次序食嘅~
最後食沙律菜清清味蕾迎接下一道菜!
當日餐湯係忌廉雜菌湯
雜菌Blend 得好幼滑,不膩又帶點奶香~

焦化牛油肉眼上蓋配羊肚菌黑蒜配雜菌紅酒肉汁
一上檯已經見到肉質鮮嫩,中間透紅。店員話呢個肉眼,係不停用汁喺外層淋落去,剛好係medium既程度~ 加埋其他配菜襯托下,擺盤好靚。
慢燉西班牙黑毛豬配蕃茄肉汁薯仔丸子

薯仔丸子係由台藉廚師親手做嘅,薯仔丸子嘅質感煙煙韌韌,仲有淡淡薯仔嘅香味。
蕃茄肉汁同先前頭盤嘅肉醬有啲似~味道都好夾!
慢燉西班牙黑毛豬配蕃茄肉汁薯仔丸子
甜品有2個:
Traditional Tiramisu
一向鍾意Tiramisu嘅我一啖入口,酒味好重,好鍾意呢個質感好軟綿綿,仲有好香既咖啡味!
Mango Panna Cotta
可能呢期嘅芒果當做,好甜嘅關係,確實係甜咗啲。
店員話廚師其實落糖唔多,一般會保持原味,不過配合埋下面嘅奶凍,加埋芒果既甜,其實剛剛好!
Traditional Tiramisu
我上網Search搵餐廳時,搵到一間是意大利 X 台灣的 fusion 西餐,覺得好特別,都想試下這間餐廳。來到永光中心的 Bistroholic,感覺這餐廳的地方不論是裝修、擺設、餐具都是行高檔路線,餐廳的燈光好柔和,有一排酒樽排列在一起,情調都變得浪漫,還有比薩斜塔、意大利風情油畫的地方作為影相點,真是一個影相打卡呃like的好地方,同時亦都係一個幾好傾計的好地方。這天我地就是食這個 Testing Menu ,有前菜、沙律、小食、餐湯、主菜及甜品,真的是好似在外國餐廳點菜一樣。手工麵包配肉醬溫泉蛋,香濃的肉醬是新鮮肉醬,好濃味,先把流心溫泉蛋連同肉醬攪拌,之後放上手工麵包一起食,這裡的手工麵包好軟熟,一起食感覺好豐富。野菜蜂蜜與法國芝士配有機蕃茄蜜餞、小農水耕沙津,這個的賣相好靚,而且每一款食材麵感覺好矜貴,店員的建議食法是先食左法國芝士、之後食沙律菜、最後食蕃茄,由淡味食到濃味,法國芝士點上蜂蜜,味道好夾。水耕蔬菜好新鮮,配上杏仁和青蘋果乾,很清甜。每粒車厘茄中間都夾上台灣蜜餞,味道原是個幾好的配搭。整碟沙律的食材配搭都好健康。香煎蟹餅配日本山葵毛豆泥,蟹肉餅好厚身,滿滿的蟹肉

野菜蜂蜜與法國芝士配有機蕃茄蜜餞、小農水耕沙津

香煎蟹餅配日本山葵毛豆泥

香煎蟹餅配日本山葵毛豆泥,蟹肉餅好厚身,滿滿的蟹肉,鮮甜的蟹肉連埋洋蔥、山葵毛豆泥,味道更美味。
忌廉磨菇湯

忌廉磨菇湯,店員送過黎已經聞到陣陣好香的磨菇味了,上面有少少橄欖油點綴,飲落去可以飲到一粒粒的蘑菇,而家味道好濃味。
烤虎蝦配帕瑪火腿天使麵

烤虎蝦配帕瑪火腿天使麵,天使麵多汁幾 juicy,有兩隻大虎蝦,外皮烤得脆卜卜,還有煮熟的帕瑪火腿,很不錯。
焦化牛油肉眼上蓋配羊肚菌黑蒜伴雜菌紅酒肉汁

焦化牛油肉眼上蓋配羊肚菌黑蒜伴雜菌紅酒肉汁,這裡的黑蒜是由廚師自家釀製,黑蒜帶點甜味,而羊肚菌是種昂貴而高食用價值的食材,牛扒很厚身,我地叫左七成熟,切落去鬆軟多汁,所以這碟主菜有點喜出望外。

甜品是 Traditional Tiramisu & Panna Cotta with Seasonal Fruits Compote,這兩款都很能夠代表到意大利特色的甜品,是意大利的提拉米蘇和鮮奶酪,Tiramisu 有很濃香的冧酒,而且口感細滑。而芒果鮮奶酪看似很大個,奶味濃郁,又不會太甜。

平時餐廳是一叫野食,好快已經黎齊,而這間餐廳是逐樣逐樣上菜,能夠照顧食客的進度,讓我地可以放鬆心情能夠放慢地食,細味地品嚐每樣食物的味道,而且值得一讚的是店員姐姐每次送食物會對每樣食物作出講解,同時食材的配搭可以睇得出廚師的用心。
2018-07-21
$480 (Dinner)
野菜蜂蜜與法國芝士配有機蕃茄蜜餞、小農水耕沙津
忌廉磨菇湯
2018-07-26 51 views
同朋友慶祝新工過probation。揀左食意菜。平日嘅晚上。衝忙地放工。但一踏入餐廳。環境好舒服放鬆,播住柔和嘅英文歌,讓自己可以安靜落黎。不是當然食物先係最重要,今晚決定食豪啲。又唔使左揀右揀。就揀左食tasting Menu for two person..連餐紙同杯水都好靚。頭盤係肉醬溫泉蛋,廚師好細心,知道好多人可能牛肉敏感,用上豬肉烹煮,而麵包更係自家製造,麵包索哂個肉醬汁,滿足又好味。侍應好有心咁教你食每樣食物嘅次序,又會介紹食物嘅特色,好細心。先食蜂蜜與法國芝士,未試過咁食,都幾夾。再食蜜餞配小蕃茄,出奇地夾,食得出廚師好有心去設計食物嘅配合。最後食松露醬沙律菜,又係新嘗試,又係好fresh好夾。前菜係蟹餅,擺盤用心。分別有芥茉汁及熏蕃茄汁。黎個close up...就知幾好味。蟹肉多內軟,外表煎得香脆,正。餐湯係磨菇湯,味道偏淡,不過正正飲得出唔係味精湯,好香磨菇味。其實食到依到已經飽飽地,依個餐好多野食。主菜揀左是日海鮮,擺盤好colorful好有心機,令人更想食。個魚煎得剛剛好,好juice,各類蔬菜以烤焗方法烹煮,好鮮甜,底下綠色嘅係薯蓉,一樣好好味。清碟。諗住無
同朋友慶祝新工過probation。揀左食意菜。

平日嘅晚上。衝忙地放工。
不是當然食物先係最重要,今晚決定食豪啲。又唔使左揀右揀。
連餐紙同杯水都好靚。

而麵包更係自家製造,麵包索哂個肉醬汁,滿足又好味。

先食蜂蜜與法國芝士,未試過咁食,都幾夾。

最後食松露醬沙律菜,又係新嘗試,又係好fresh好夾。
前菜係蟹餅,擺盤用心。分別有芥茉汁及熏蕃茄汁。

黎個close up...就知幾好味。
蟹肉多內軟,外表煎得香脆,正。
其實食到依到已經飽飽地,依個餐好多野食。
諗住無咁飽肚揀慢燉黑毛豬配薯仔丸子。
原來都好多薯仔丸子,而且又係自家制作,好有咬口,配上慢燉黑毛豬。口感上有層次。

甜品有兩款,一樣出色。分別係芒汁牛奶布甸同Tiramisu..
個芒汁係用新鮮芒味整嘅,用心。
我我更喜歡個Tiramisu,好正宗,內裡嘅蛋糕浸滿rum酒同咖啡,非常好味。

依間小店非常用心設計食物,又有安靜舒服嘅環境。
放工之後黎慢活一下。真係樂土。
2018-07-25 148 views
在openrice無意中發現這家意大利餐廳,一面倒是手正面評價,與友人飯聚便選址於此。我們點了侍應推介的2人Tasting Menu ($788),她說份量之大足夠三個女生share。漂亮的水杯和餐紙手工麵包質感較為實在,可以吸收拌勻後的肉醬温泉蛋。這肉醬平日多見於配意大利麵,沒想到用來蘸麵包也很夾。吃了濃味的頭盤後,淋上野生蜂蜜的法國芝士片和有機蕃茄釀蜜餞正好可以清清味蕾。小農水耕沙律加入杏仁和乾身蘋果片,新鮮有口感。香煎蟹餅真材實料,咬開即見絲絲蟹肉;綠色的是日本山泥毛豆泥,紅色的則是餣車厘茄汁。忌廉蘑菇湯濃稠有菇香烤虎蝦肉質結實彈牙,帕瑪火腿天使麵煮得軟硬適中爐烤法國榖飼雞配蒜味牛油粟米伴紹興酒忌廉濃雞汁起初擔心紹興酒味太濃烈,原來上碟時酒精已揮發掉;火喉控得不俗,雞肉也不韌Panna Cotta質感未如預期嫩滑輕身,芒果汁補回一些分數。Tiramisu屬高水準之作,洋溢著酒香,入口幼滑、有層次。餐廳服務細心,而且食物質素佳,是朋友聚會的好地方。

漂亮的水杯和餐紙

小農水耕沙律加入杏仁和乾身蘋果片,新鮮有口感。

忌廉蘑菇湯濃稠有菇香

烤虎蝦肉質結實彈牙,帕瑪火腿天使麵煮得軟硬適中

爐烤法國榖飼雞配蒜味牛油粟米伴紹興酒忌廉濃雞汁

餐廳服務細心,而且食物質素佳,是朋友聚會的好地方。
2018-07-24 52 views
終於到了星期日,剛剛走過銅鑼灣想食西餐悠閑啲,就想去樓上Cafe Bristroholic,雖然係抱着試試的心態,最後都冇令我地失望。餐廳嘅環境很舒服很靚,很有歐式風格。餐具擺設得好精緻。我們叫了兩個Lunch Set。一開始是餐前麵包,是餐廳自家製的麵包,很香很香脆。麵包裏面嘅香草,配埋番茄紫薯蓉醬,很清新很舒服。頭盤是法國芝士配蜂蜜沙律,沙律充滿蜜糖的甜及芝士嘅濃濃奶香味,配埋意大利醋酸酸甜甜的很好吃很開胃。另一個頭盤是炸南瓜粟米糕配溫泉蛋沙律並而紅菜頭蘋果汁配搭。整個味道很清新,令人有耳目一新的感覺,最好吃的是炸南瓜粟米糕香香甜甜酥酥脆脆,令人一再回味。之後我們飲了紅椒蕃茄湯,超級好飲,酸酸甜甜。雖然是蔬菜湯,但飲落去有點兒像龍蝦湯,很濃烈很creamy 。如果配埋麵包簡直是絕配。主菜我們叫了牛油肉眼心配鍋炒蔬菜,肉眼我哋叫了medium rare,肉的味道很香濃,亦唔會韌,絕對看得出廚師的功夫。配搭埋其他嘅蔬菜減輕左肉類嘅油膩感,加上用簡單嘅調味又能帶出食材嘅原味,食得很滿足。另一個主菜是黑鯛魚配老虎蝦,大廚將魚的皮煎得很香脆,配埋滑溜的魚肉,絕對是滿分之作。老虎蝦亦煎得很香口

餐廳嘅環境很舒服很靚,很有歐式風格。餐具擺設得好精緻。

Homemade  Bread  with  Red  Beetroot and Yam  Purée

French  Cheese  with  Wild  Honey,   Mesclun  Salad

Deep  Fried  Pumpkin  Polenta  Cake  with  Onsen  Egg,  Red  Beetroot  and  Apple  Purée,  Warm  Salad

紅椒蕃茄湯

Pan  Fried  Rib  Eye  with  Brown  Butter,  With  Seasonal  Vegetables,  Mashed  Potato,   Red  Wine  Gravy

另一個主菜是黑鯛魚配老虎蝦,大廚將魚的皮煎得很香脆,配埋滑溜的魚肉,絕對是滿分之作。老虎蝦亦煎得很香口,細心地去殻,啖啖肉,感覺很滿足。☺️
黑調配老虎蝦 Chef’s  Daily  Special

不得不提的是pesto薯蓉,我一吃便愛上了這個配搭。

一頓美味的午餐又怎少不了甜品呢?Tiramisu咖啡味很香濃,底層有很濃烈的酒味,入口又濃又滑,令人一試傾心。
Tiramisu

整體來講,是一餐好精緻而且風格特別的西餐,食材精心配搭,值得支持的小店
紅椒蕃茄湯
黑調配老虎蝦 Chef’s  Daily  Special
2018-07-19 53 views
今日家姐細妹過來銅鑼灣搵我食午餐,在登龍街搵到間樓上店食意大利餐烤焗得好香麵包,麵包內藏一粒粒橄欖肉,食落外脆內軟,超好食,好香芝士,沙律清新可口糖心蛋沙律,好滋味,食到煎得好香南瓜糕,芝麻菜及蘆荀,好醒胃用紅菜頭,甜椒和番茄煮成濃湯酸酸甜甜,食完開胃菜式準備食主菜豬肉煮得好軟身,食落好新鮮,土豆麵制作到爽滑,好吃魚超肥美新鮮,肉質鮮甜,搭上多款配菜:魷魚,青瓜,西蘭花,粟米芯,紅蘿蔔等等,好值得食好棒的意大飯,蘑菇和牛肝菌好突出香味,整個飯都食得好滋味食一口,酒香繞鼻腔,忌廉芝士味濃郁,不太甜,好好食免費送上餐飲環境好寬敞坐得舒服值得食下次再食其他款式
橄欖麵包

法國奶酪,野生蜂蜜,混合菜沙律

好香芝士,沙律清新可口
煎南瓜玉米糕與溫泉蛋,紅甜菜和蘋果醬的沙律

紅菜頭,甜椒番茄湯

紅燒野豬配土豆麵、番茄豬肉汁

豬肉煮得好軟身,食落好新鮮,土豆麵制作到爽滑,好吃
黑鯛魚配龍蝦汁

牛肝菌和大蘑菇意大利飯

好棒的意大飯,蘑菇和牛肝菌好突出香味,整個飯都食得好滋味
Tiramisu

食一口,酒香繞鼻腔,忌廉芝士味濃郁,不太甜,好好食
餐送飲品

免費送上餐飲

環境好寬敞

坐得舒服
餐牌

值得食
下次再食其他款式
2018-07-16
$160 (Lunch)
橄欖麵包
  • 紅菜頭番茄湯
  • 黑稠魚
  • 意大利飯
2018-07-18 206 views
好朋友生日,當然要帶佢食好嘢啦上網搵一搵,發覺呢間小店環境唔錯,而且評價都幾好,所以抱住試一試嘅心態,嚟呢到試吓啦!結果係無令我失望嘅一入到去已經比佢地嘅裝修吸引著感覺好似去咗外國嘅小鎮咁,又靚又舒服先嚟係佢地嘅自家製手功麵包,入面加咗紅棗,口感唔錯!而且佢仲自製咗個蕃茄醬比你點,好有心思頭盤係茶葉鵪鶉蛋配蜂蜜腌火腿沙律🥗,茶葉蛋就食得多,但茶葉鵪鶉蛋都係第一次食食落好入味,配埋新鮮嘅沙律菜一齊食,唔錯!之後係油封章魚配炸南瓜粟米糕章魚食落好爽口,一啲都唔韌!另外個粟米糕好特別,食落帶啲南瓜味,沾埋少少沙律醬一齊食,正餐湯係雜菜湯,口感濃稠,夠晒足料!主菜有牛油肉眼心配鍋炒蔬菜,上碟嘅時候勁靚睇得出廚師放咗好多心機入去肉眼扒食落重肉味之餘,仍唔會韌!配埋蔬菜一齊食,健康又好味另外一個主菜我地揀咗手撕鴨腿肉醬扁意粉!鴨肉味道好突出,比起平時用開嘅豬肉或者牛肉,有特色得嚟,味道仍都好夾,唔錯一個完美嘅晚餐,又點少得甜品呢?一款係Tiramisu ,而另一款係Brownie 加雪糕!兩款味道都好好,唔會太甜之餘,仍食得出係自家製成餐飯朋友都好滿意,成功
好朋友生日,當然要帶佢食好嘢啦

一入到去已經比佢地嘅裝修吸引著
感覺好似去咗外國嘅小鎮咁,又靚又舒服

食落好入味,配埋新鮮嘅沙律菜一齊食,唔錯!

之後係油封章魚配炸南瓜粟米糕

餐湯係雜菜湯,口感濃稠,夠晒足料!

主菜有牛油肉眼心配鍋炒蔬菜,上碟嘅時候勁靚
睇得出廚師放咗好多心機入去
肉眼扒食落重肉味之餘,仍唔會韌!配埋蔬菜一齊食,健康又好味

一個完美嘅晚餐,又點少得甜品呢?
成餐飯朋友都好滿意,成功