2019-04-10
如果住係新蒲崗﹑黃大仙呢區, 好多街坊都會識得連一間店舖!而我, 食完1次之後就已經愛上, 已經變左我的飯堂!基本上1個星期我可以去食2-3次!雲川小鍋米線, 主打當然係米線! 佢地有分2類比大家揀...1) 自由選配料2) 雲川推介湯底有分幾種...1) 清湯 - 豬骨雞湯2) 酸辣 3) 麻辣 4) 冬蔭公 而我每次都會揀唔同的配料食, 但我一定會揀麻辣大辣!佢地的辣係自己調配, 同出面好唔同, 係完全食唔到呢隻味!如果大辣都唔夠的, 可以同佢地講, 佢地會整一個特辣比你!雲川米線 - 大辣(墨魚春卷﹑墨魚頭﹑麻辣腩肉)墨魚春卷 - 扁身, 有咬口, 仲可以吸下D辣汁墨魚頭 - 超爽口腩肉 - 唔好以為腩肉會好多肥膏, 其實呢間比例岩岩好, 食完唔覺得肥另外仲有2款自由配米線1) 大辣2) 清湯除左食米線, 另一真心推介就係蒜辣雞翼尖呢間可以話超越左B仔的雞翼尖, 蒜味重, 再加上青指天椒, 雞翼尖原全入哂味!!!!另外, 晚市佢地都會做烤魚!係原條魽魚 - 附送 滑雞柳﹑滑牛肉﹑娃娃菜﹑米線/飯湯底有分4種1) 雲南酸菜湯底2) 蒜香風味湯底3) 雲川麻辣湯底4) 冬蔭公湯底麻辣
而我, 食完1次之後就已經愛上, 已經變左我的飯堂!
基本上1個星期我可以去食2-3次!
雲川小鍋米線, 主打當然係米線!
佢地有分2類比大家揀...
1) 自由選配料
2) 雲川推介
湯底有分幾種...
1) 清湯 - 豬骨雞湯
2) 酸辣
3) 麻辣
4) 冬蔭公
而我每次都會揀唔同的配料食, 但我一定會揀麻辣大辣!
佢地的辣係自己調配, 同出面好唔同, 係完全食唔到呢隻味!
如果大辣都唔夠的, 可以同佢地講, 佢地會整一個特辣比你!
雲川米線 - 大辣
(墨魚春卷﹑墨魚頭﹑麻辣腩肉)
墨魚春卷 - 扁身, 有咬口, 仲可以吸下D辣汁
墨魚頭 - 超爽口
另外仲有2款自由配米線
1) 大辣
2) 清湯
除左食米線, 另一真心推介就係
蒜辣雞翼尖
另外, 晚市佢地都會做烤魚!
係原條魽魚 - 附送 滑雞柳﹑滑牛肉﹑娃娃菜﹑米線/飯
4) 冬蔭公湯底
麻辣湯底 - 中辣
酸菜湯底
食過咁多次,
本人強烈建議一定要配米線!
食到咁上下, 放d米線落去煮, 米線係會吸哂d辣味!!!係超級爽!!!
另外, 食烤魚的湯底辣度, 有可能同米線唔同, 可以嘗試叫大一級!
如果唔食辣可以試酸菜湯底, 會越食越開胃!!!
最後, 比多少少資料大家
1) 如果夜晚想食烤魚, 記得book定位先
(晚市成日都full, 好多人食烤魚, 唔係等唔到位)
2) 烤魚last order時間為晚上9時 (因為店舖10點關門)
3) 米線last order時間為晚上9時45分
4) 逢星期日休息