2015-10-12
小B女眨下眼21個月大, 今日跟她到遊樂園玩玩, 中途又揾間餐廳tea下。想揾間環境舒服D又乾淨D的餐廳, 行左成了街但連續幾間都是非常本地的茶餐廳, 唯有隨便的走進這家「新釗記」。 經常在不同區域見到「新釗記」, 但是裝修格局都不太相似。究竟「新釗記」是連鎖經營、專營權或無關係就真係唔太清楚。説回這家位於北角的「新釗記」, 環境氣氛比較幽暗, 零裝潢, 衞生及服務都非常一般。但是牆上有不少冇乜名氣的藝人合照, 真係估佢唔到。下午茶餐選擇不太多, 最後點了個薯條併雞翼+凍奶茶$29食物即炸熱烘烘。薯條比較粉而且沒有薯仔味, 加上薯條表面沒有灑鹽, 非常淡味的薯條。雞翼有3隻中翼, 雞翼比較細隻又瘦。幸好外皮炸得脆口, 雞翼入味, 味道中規中矩。凍奶茶: 茶味濃郁, 甜度剛好, 茶餐廳中也算不錯。熱檸水: 小B女生日破例給她自己一杯。原來這杯飲品要$15, 出乎我的意料。
小B女眨下眼21個月大, 今日跟她到遊樂園玩玩, 中途又揾間餐廳tea下。想揾間環境舒服D又乾淨D的餐廳, 行左成了街但連續幾間都是非常本地的茶餐廳, 唯有隨便的走進這家「新釗記」。 經常在不同區域見到「新釗記」, 但是裝修格局都不太相似。究竟「新釗記」是連鎖經營、專營權或無關係就真係唔太清楚。説回這家位於北角的「新釗記」, 環境氣氛比較幽暗, 零裝潢, 衞生及服務都非常一般。 但是牆上有不少冇乜名氣的藝人合照, 真係估佢唔到。 下午茶餐選擇不太多, 最後點了個薯條併雞翼+凍奶茶$29 食物即炸熱烘烘。薯條比較粉而且沒有薯仔味, 加上薯條表面沒有灑鹽, 非常淡味的薯條。雞翼有3隻中翼, 雞翼比較細隻又瘦。幸好外皮炸得脆口, 雞翼入味, 味道中規中矩。 凍奶茶: 茶味濃郁, 甜度剛好, 茶餐廳中也算不錯。