2015-11-29 680 views
平日經過旺角都會留會下有咩好野食,之前見瓊華中心新開左間日式火鍋放題,而且價錢黎講又未算好貴,正常放題價。依家天氣又凍左,一班老友都想打下邊爐,咁岩我又記得依邊開左間新野,就一於黎涮涮佢~因為新開張既關係,我地8點幾入座,依然有幾張空枱,唔會好似其他放題排半個鐘先食到,今次完全唔洗等!環境地方都幾寬敞,每個都係獨立卡位,主要係四人座位為主完全唔會有同人迫枱既麻煩,不過相信多左人流既話,大家就要等位等好耐喇xd坐低左就先開個爐同揀湯底,我地揀左壽喜燒同蕃茄濃湯,而且唔同級數既和牛套餐就有唔同既價錢,我地就揀左澳洲嚴選黑毛和牛,約$300既火鍋放題,雖比起出面會偏貴但食過就知道係物有所值!四周圍都會有自助區既出現,有得食又可以行黎行去xd(幫助消化haha)揀自己最岩心水既食物,唔怕會漏單同控制到份量,而且款式都幾多,有串燒、刺身、壽司、蔬菜、丸類、甜品、飲品依數個區,每樣野都分得好清楚,圍個場行一圈就已經熟路喇~丸類區域,有好多種類,芝心丸、芝士腸必攞,食幾多攞幾多,大家記得唔好浪費食物蔬菜區,都有幾種菜比你揀,岩晒唔同人口味,我地主要揀生菜冷藏既甜品區,超多款式,岩晒女士既第二個胃,好
平日經過旺角都會留會下有咩好野食,
之前見瓊華中心新開左間日式火鍋放題
而且價錢黎講又未算好貴,正常放題價。
依家天氣又凍左,一班老友都想打下邊爐,
咁岩我又記得依邊開左間新野,就一於黎涮涮佢~
因為新開張既關係,我地8點幾入座,依然有幾張空枱,
唔會好似其他放題排半個鐘先食到,今次完全唔洗等!
環境地方都幾寬敞,每個都係獨立卡位,主要係四人座位為主
坐低左就先開個爐同揀湯底,我地揀左壽喜燒同蕃茄濃湯,
有串燒、刺身壽司、蔬菜、丸類、甜品、飲品依數個區,
每樣野都分得好清楚,圍個場行一圈就已經熟路喇~
丸類區域,有好多種類,芝心丸、芝士腸必攞,
食幾多攞幾多,大家記得唔好浪費食物
蔬菜區,都有幾種菜比你揀,岩晒唔同人口味,我地主要揀生菜
冷藏既甜品區,超多款式,岩晒女士既第二個胃,好想咩都試下xd
非冷藏甜品區,有沙律同朱古力噴泉,棉花糖加朱古力就係一絕,
但大家小心未Shabu Shabu就已經食到飽飽地xddd
飲品自取,除左必食既肥牛,豚肉外,其他都係任食任飲
三文魚壽司
拎左幾件三文魚壽司黎試下,味道係意料之外既好!
三文魚夠鮮甜,而且佢係用醋飯呢!係放題已經難以食到真正用醋飯整既壽司
但依間主打Shabu Shabu火鍋放題竟然食到用醋飯整既壽司,意外地加分!!
刺身
刺身都好有水準,刺身夠凍又新鮮,八爪魚味道亦好鮮甜,抵讚!
燒雞翼
燒雞翼,微焦外層食落好脆,但成隻雞翼口感都偏乾,燒得唔太入味
火鍋
火鍋要來了~左面係壽喜燒,右面係蕃茄濃湯,
壽喜燒味道較濃,食落甜甜地,配上肥牛、烏冬等,帶到陣味出黎,味道簡直一流,
而蕃茄濃湯相比起味道會淡一啲,主要係配蔬菜、菇類~
丸類
丸類任攞就每款都拎啲去試,材料夠晒豐富,味道亦都唔錯,
大家食開既丸佢大部份都有呢,而且更有啲未食過既日式丸仔
生菜
生菜夠晒新鮮,食落亦好爽,八幡屋對選料方面有夠認真
嚴選黑毛和牛
嚴選黑毛和牛,即叫即切,完全冇血水,肥瘦均勻,
放係火鍋到涮一涮即刻食得,壽喜燒可以更加帶出到佢和牛既味道,
甜中帶點牛香,大家都食到唔停口,好想再安可呢!
Shabu Shabu令大家都打成一片,又岩番唔同人既口味,濃味淡味都試到,
依個設計做到好好,最後當然少不了甜品
甜品
甜品款式雖多,但食到最後大家都好飽,所以都係每人一啖,然後就好完美地完成今晚既聚會~

整體黎講,八幡屋既涮涮鍋值得一試,同朋友、屋企人都好岩食,
因為佢肥牛雖冇得任食但可以加錢嗌多幾碟,而且仲分級數,可以全部都試晒!
我覺得壽司刺身係特別出色,而其他天婦羅果啲都未一一去試過,
回頭率好大,選擇多又有質素,而且佢午市都幾抵食,
$138/位就食到我以上既野喇~足足平左一半有多呢!
2015-11-23
三文魚壽司