2022-06-08
👩🏻放假同男朋友食omakase,揀咗新開嘅「昶」(Hinotama Sushi & Teppanyaki)。餐廳劃分成壽司枱、鐵板燒枱區域。坐喺壽司枱唔會見到鐵板燒枱,亦唔會聞到鐵板燒味。✨Lunch Omakase $1280前菜🥢茶碗蒸し🥢刺身一品料理🥢握り寿司吸い物🥢デザート🔸前菜:海膽配蒓菜蒓菜幼嫩爽脆,味道清淡,反而更突顯海膽鮮味。🔸茶碗蒸し口感滑溜,加上大量蟹肉,啖啖都好鮮甜。🔸刺身牛鰍切成條狀,質感爽滑帶𡁻勁,有啲似生魷魚。本身味道較淡,加上土佐醋啫喱更開胃。北海道紫海膽以海膽杯形式上碟,感覺特別華麗。海膽幼滑甘甜,配上吞拿魚蓉同魚子醬味道更豐富。水晶蠔口感爽脆,味道甘甜。配上蔥花同辣蘿蔔蓉,感覺海水味冇咁突出。平政魚結實甘甜,入口有淡淡油香。炙燒大拖羅加上赤身,口感豐腴肥美亦有濃郁魚味。山葵莖部醬有提鮮作用。🔸一品料理:燒太刀魚魚肉肥美細嫩,充滿油香。🔸握り寿司:鳥貝、金目鯛、中拖羅、海膽、喜知次鳥貝爽脆清甜。金目鯛味道甘香。中拖羅幾乎入口即化。海膽配薄脆出乎地夾,加上淡雪鹽賣相更出眾。喜知次略略燒過,油香充足但味道不落俗套。干瓢小卷味道甘甜清新,適時解一解膩。呢度嘅
✨Lunch Omakase $1280
前菜🥢茶碗蒸し🥢刺身
一品料理🥢握り寿司
吸い物🥢デザート
🔸前菜:海膽配蒓菜
蒓菜幼嫩爽脆,味道清淡,反而更突顯海膽鮮味。
🔸茶碗蒸し
口感滑溜,加上大量蟹肉,啖啖都好鮮甜。
🔸刺身
平政魚結實甘甜,入口有淡淡油香。
🔸一品料理:燒太刀魚
魚肉肥美細嫩,充滿油香。
🔸握り寿司:鳥貝、金目鯛、中拖羅、海膽、喜知次
干瓢小卷味道甘甜清新,適時解一解膩。呢度嘅江戶前玉子燒特別綿密軟滑。
🔸吸い物:蜆湯
味道清淡,暖胃易入口。
🔸甜品:蜜瓜
📍昶 (中環)