2019-07-03
今晚放工時突然想食宵夜,而我又好想食日本野,為左方便搭車走,揀左間係赫德道附近嘅居酒屋睇到價錢牌覺得都幾貴搞到唔知點咩菜好,咁岩睇到佢叫清酒送象拔蚌刺身一於少理,飲SAKE!佢個清酒🍶每次都斟少少俾我地,然後會雪番落雪櫃,保持冰凍🥶,咁就唔會變得好烈;而且個象拔蚌好鮮甜同好厚切唔捨得咁快食哂然後叫左個毛豆、清酒煮蜆、酒盜芝士清酒煮蜆個酒好鮮甜唯獨蜆唔夠肥美,我覺得無咁bling bling支豆係好喜出望外嘅因為佢即叫即整,仲好熱辣辣,表面有層鹽,勁岩飲酒🍻呢個豆超有誠意輪到呢個我超中二食嘅酒盜芝士佢係一d魚內臟加cream cheese ,聽落好似好重口味,但佢一d都唔腥,而家放係口入面岩岩「妹」,好芝味最後忍唔住叫多左碟黎到唔叫個刺身又好對唔住自己😅 呢個池魚好正,佢有幾種食法1)就咁食2)就咁沾醬汁食3)加少少薑蔥同沾醬汁食💁🏻♀️係3種唔同層次嘅食法,都好好味,因為佢夠鮮最後呢碟真係不得了,佢叫做白子,係咩大家自己上網search下不過我就客觀地覺得唔係特別好食,因為好淡無咩味道。期間我地想叫瀨尿蝦,但因為唔靚廚師話唔整我好欣賞佢地嘅態度同風格,因為保持水準好重要,而且樓面姐姐仲
然後叫左個毛豆、清酒煮蜆、酒盜芝士
黎到唔叫個刺身又好對唔住自己😅 呢個池魚好正,佢有幾種食法
1)就咁食
2)就咁沾醬汁食
3)加少少薑蔥同沾醬汁食
💁🏻♀️係3種唔同層次嘅食法,都好好味,因為佢夠鮮
期間我地想叫瀨尿蝦,但因為唔靚廚師話唔整我好欣賞佢地嘅態度同風格,因為保持水準好重要,而且樓面姐姐仲好nice好細心,食得好舒服😌
總括而言,叫嘅食物都好特別同好新鮮,半夜感受一下日本嘅味道真係一個享受,想食得豪d就要帶多d錢去,都值得嘅