2020-01-11
呢幾日開始凍到早晨都唔想離開個被窩,係時候要食下啲熱辣辣既火鍋暖下身.今次介紹間旺角近油麻地既椰子雞鍋地方乾淨闊落,店員態度友善,服務主動__________🔹原味四季椰子雞鍋 $168(半隻)👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑雞係食椰子長有啲文昌雞,肉較札實,皮脆身啲,幾乎無多餘油份,煲左好耐個湯面都只係得好少油湯底係用椰青水,煲滾之後落雞,根住翻轉枱面個沙漏,剛好會係5分鐘開蓋後先飲湯,後食雞,有少少雞味既椰青水真係好飲到不得之了雞本身好有鮮味,但都可以試下絕配既豉油,記得加青桔汁同沙姜,非常提味雞肉部份位置會有少少鞋口,真係勝在鮮味.之後就可以開始打邊爐,建議揀啲無咁濃味既食材,去食返個鮮味煲到無乜水既話,建議揀加清水,唔好加湯,反而會影響左個味道加水之前,最好飲返一兩碗,煮過各式食材既湯更加香甜.🔹幸福排骨煲仔飯 $98(小)👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑講到椰子雞,就不得不配返個煲仔飯我地諗住食清淡啲,揀左排骨,香味真係爭少少,下次都係食返臘味好啲上枱後,店員會淋上豉油,叫我地再焗一焗,之後過一陣就會返黎幫手剷啲飯焦出黎飯焦質素幾高,又多又香,又唔會太硬提一提叫個小既已經夠晒
今次介紹間旺角近油麻地既椰子雞鍋
地方乾淨闊落,店員態度友善,服務主動
__________
🔹原味四季椰子雞鍋 $168(半隻)
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
開蓋後先飲湯,後食雞,有少少雞味既椰青水真係好飲到不得之了
雞肉部份位置會有少少鞋口,真係勝在鮮味
之後就可以開始打邊爐,建議揀啲無咁濃味既食材,去食返個鮮味
煲到無乜水既話,建議揀加清水,唔好加湯,反而會影響左個味道
加水之前,最好飲返一兩碗,煮過各式食材既湯更加香甜
🔹幸福排骨煲仔飯 $98(小)
👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
講到椰子雞,就不得不配返個煲仔飯
飯焦質素幾高,又多又香,又唔會太硬
提一提叫個小既已經夠晒4個人分
🔹手工珍寶響鈴 $36(半份)
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
響鈴係店員推介,好大舊,非常之脆
🔹自選涼菜雙拼 $68
🤵🏻:🌕🌕🌕🌖🌑
因為個鍋好清淡,想食啲重口野
川味小雲耳個辣味真係幾出,雲耳爽口
手拍青瓜就酸酸地好開胃
🔹雜菜拼盤 $68
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
種類都唔少,食落都幾新鮮
配咁清既湯,真係食多啲無罪惡感