蒙麵係紅磡一間非常出名嘅車仔麵小店,長期大排長龍,可見佢喺區內嘅人氣有幾高!同一般車仔麵店唔同,蒙麵提供咗好多其他車仔麵店少見甚至冇嘅餸菜,餐牌選擇多到令人驚喜。單睇舖頭門面,已經感受到老闆係一個極具性格嘅人,充滿特色。今次我決定試吓幾款特別嘅餸菜!招牌蜜汁叉燒串蜜汁叉燒串係即叫即燒,熱辣辣送上枱,外層微微焦香,散發陣陣蜜汁香味。叉燒肉質嫩滑,帶少少焦糖味,鹹甜適中,真係一試難忘,一大串咬住食特別過癮!新鮮花甲呢度嘅花甲絕對係新鮮到冇得頂!我排隊時仲見到一車車新鮮花甲送入舖頭,啲花甲肉鮮甜細膩,最重要係完全冇沙,呢個餸絕對係加分之選。新鮮蝴蝶腩蝴蝶腩食落去肉質嫩滑,但調味偏淡,建議配埋佢嘅指天椒豉油一齊食,味道即刻提升,辣味同鹹香融合得啱啱好。蠔仔煎蛋車仔麵仲有蠔仔煎蛋做餸,呢樣喺其他車仔麵店真係少見!送上嚟時蠔仔煎蛋係直接放喺碗麵入面,蛋味香濃,煎得剛剛好,蠔仔鮮美又唔會腥,成個搭配非常特別,絕對值得一試。西洋菜餃西洋菜餃唔係成日有,所以餐牌上冇列出,要自己寫落單。如果見到有呢款餸,記得唔好錯過!餃子相當大粒,薄薄嘅外皮包住滿滿嘅內餡,西洋菜嘅清香同肉餡完美結合,口感豐富,非常飽滿。

新鮮蝴蝶腩

蠔仔煎蛋

西洋菜餃

湯底推薦:特濃蕃茄薯仔湯
呢個特濃蕃茄薯仔湯絕對係蒙麵其中一大亮點!湯底濃郁得嚟帶少少酸甜味,蕃茄味非常突出,飲落去杰身又暖胃。用嚟做麵嘅湯底,濃郁到成碗麵湯都飲晒,一啖都唔想浪費!如果你鍾意濃味湯底,呢個一定要試。

特濃蕃茄薯仔湯底
2024-10-19
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch