2023-02-02
呢排天氣特別凍,真係好岩食麻辣火鍋,熱辣辣暖笠笠☺️今次來到呢間主打正宗重慶大紅湯底既火鍋店,嗜辣既友人同我聽到都流口水🤤餐前雪耳紅棗糖水(送)糖水清甜滋潤☺️,甜度適中😋茶位/醬料$20/位有豉油、麻油、醋、蒜、蔥,客可因個人口味自行添加湯底$38/位麻辣鴛鴦鍋(普通辣)我地揀左重慶大紅湯底+大骨滋補湯前者重牛油香、麻辣味香濃,唔算非常辣,淥完既食物就算唔點醬汁都好夠味🤤後者用大豬骨、紅蘿蔔、粟米、馬蹄及紅棗熬製,味道鮮甜😍建議先飲一碗再打邊爐上網睇返,原來呢度既重慶大紅湯底,採用多種材料調製而成,包括:精選精煉高純度牛油、重慶石柱紅辣椒、四川漢源花椒(紅花椒)、重慶江津九葉青(青花椒)、四川郫縣豆瓣醬、雲南黃口老薑等。底料經泡浸研碎後再炒製,令麻辣味更突出,而且全由重慶火鍋底料工廠統一煮製,再運至香港,難怪味道咁豐富😯⭐️稻田毛肚(半份)$7810秒就食得,爽脆彈牙⭐️手打魚籽蝦滑(半份)$58建議先將魚籽平均掃開,令蝦滑口感更均勻,食落新鮮爽口😋👍🏻嫩牛肉(一份)$88肉質細膩無筋,鮮味軟腍,牛味香濃,食落新鮮,唔似用肉鬆粉醃過,⭐️武薩苕粉(半份)$28苕粉即紅薯粉,外觀寬長,口感煙韌爽
餐前雪耳紅棗糖水(送)
糖水清甜滋潤☺️,甜度適中😋
茶位/醬料$20/位
有豉油、麻油、醋、蒜、蔥,客可因個人口味自行添加
湯底$38/位
麻辣鴛鴦鍋(普通辣)
我地揀左重慶大紅湯底+大骨滋補湯
⭐️稻田毛肚(半份)$78
10秒就食得,爽脆彈牙
⭐️手打魚籽蝦滑(半份)$58
建議先將魚籽平均掃開,令蝦滑口感更均勻,食落新鮮爽口😋
👍🏻嫩牛肉(一份)$88
⭐️武薩苕粉(半份)$28
苕粉即紅薯粉,外觀寬長,口感煙韌爽滑,點埋湯汁同醬汁一齊食,酸辣惹味😋
👍🏻特色迷你燕餃(半份)$38
望落真係好似用過既紙巾😂食落有驚喜,皮薄餡靚,少少煙韌,好似指甲咁細粒
⭐️黑豚腩片(半份)$48
肥瘦均勻,無羶味,有嚼勁
⭐️白鱔(半份)$58
新鮮鮮甜,魚肉爽口彈牙,略嫌多骨,食既時候要小心!
⭐️土豆片(一份)$28
放麻辣湯底,吸味一流🤤
⭐️娃娃菜(一份)$28
吸收晒大骨湯既鮮甜味😋
⭐️稻庭烏冬(一份)$48
爽滑彈牙,撈埋湯汁一齊食😋正
⭐️萵筍條(半份)$18
幼嫩爽脆,食落無渣
👍🏻油條(半份)$18
脆卜卜既油炸鬼浸幾秒湯汁,就即刻吸收左湯底既味道,鮮甜Juicy,一脆一軟雙重口感真係好邪惡😍
⭐️炸芋頭(半份)$28
食落粉糯🤤充滿芋香
⭐️鮮竹笙(半份)$38
乾淨無沙,食落爆汁又爽口😋
職員客服態度友善有禮,不時主動加湯,繁忙時段有求必應,而且好有效率👍🏻食前提供圍裙,食完送薄荷糖去味。關刀形狀牙篷牙籤設計亦好有心思,清潔方便又乾淨。門口仲有火鍋去味機,臨走噴一噴,去除身上異味,好貼心❤️餐廳環境寬闊舒服,好適合一班人gathering食飯😊建議兩個人食每樣叫半份,就可以試多幾款食物喇😉