2023-11-02
適逢大閘蟹季節,於網上討論區見到有人大讚這家的大閘蟹比其他酒樓的好,於是跟兩位友人透過OpenRice訂座。由於「餐廳」在街市的4樓,要經過三層街市的電梯,或許是平時鮮有到舊街市,路程的感官有震撼到我。4樓的某一邊是熟食中心,這家店在熟食中心的一個角落,用透明的膠簾子與外面隔開。如果可以忽視餐桌旁邊不停有髒水流出的坑渠,這個熟食店的環境尚算乾淨,使用即棄餐具,雖然很不環保但至少沒太大衛生問題。我不知道熟食中心原來可以食煙,對於非煙民的我們也不是一個attraction…. 兩個半小時任食火鍋及大閘蟹,加了味道非常濃烈的雞煲,也只是平均$500人頭。三個人總共order了4 round 大閘蟹,總共24隻,目測重三兩至三兩半。第三round 開始可以選公乸,order 幾分鐘內便上菜。兩位夥計都算好有禮貌。唔知係咪公大閘蟹質素比較差,朋友開到三隻公蟹都是黑色的,我主要食蟹乸,食咗兩隻蟹公,其中一隻啲肉都係霉的。每隻大閘蟹都多膏,但沒有香味,只能夠說一分錢一分貨。食了半份雞煲,時間所限也沒有食火鍋。共24隻大閘蟹,其中三隻半是死蟹,我們食得唔多,重量的可以一試。雖然不是一個很舒適的場合,
食了半份雞煲,時間所限也沒有食火鍋。
共24隻大閘蟹,其中三隻半是死蟹,我們食得唔多,重量的可以一試。雖然不是一個很舒適的場合,食物亦都唔係高質素,但係可以同老友聚下舊都係不錯的回憶。