2023-12-14
去完旅行返黎,大部份都係燒肉同炸物,有D掛住中國菜,又想飲D湯水,行下行下就推門入去。經過滷水部玻璃窗,見到滷水鵝已經流緊口水好彩仲有張細枱,潮式三小碟已經擺好個陣。最快上枱嘅係韮菜豬紅 ($70),份量相當大碗。豬紅夾得起同有滑嫩口感,加埋注韮菜一齊食就仲惹味。歡喜呢度嘅是日燉湯,不定期轉款,每盅都熱度十足。今晚分別有蟲草花雪耳燉雞湯 ($68),比埋湯料你睇/食,蟲草花可增強免疫力,岩晒呢D流感高峰期。呢一款係姬松茸燉雞湯 ($68),味道清甜唔油膩,D鷄骨都燉到軟晒,夠晒火喉,飲完除咗半飽外,感覺舒服。食潮州嘢點少得滷水鵝,有人鍾意啖啖肉會食鵝片,我地就鍾意有D骨仲香D,所以滷水鵝件 ($148)就上咗枱啦。 百幾蚊有咁嘅份量相當抵食,底下用大荳芽代替滷水豆腐,加少少炆花生。有下裝位,件件都相對黎講係多肉食嘅。滷得相當入味,肉質有嚼口,點少少醋汁食,幾好送飯。係呢間開飯,除咗有打冷嘢食,仲有D港式小炒,就好似呢碟脆盞咕嚕肉 ($108),賣相都靚仔。話明咕嚕肉就梗係啖啖肉啦,咬落個炸粉漿唔厚,輕易食到舊肉; 個酸甜醬汁酸甜度岩岩好,開胃之餘又係好送飯。今餐食得相當滿足,埋單走人
經過滷水部玻璃窗,見到滷水鵝已經流緊口水
好彩仲有張細枱,潮式三小碟已經擺好個陣。
歡喜呢度嘅是日燉湯,不定期轉款,每盅都熱度十足。
今餐食得相當滿足,埋單走人出外行一行先得。