2019-03-31
今晚去了間日式料理,首先餐廳位置方便位處恩平道,一啲都唔難搵,二來食物質素高價錢都合理,還有這裡都真係有好多日本人選擇,今晚眼見都有兩三枱都係日本人,而店員亦會用日語招呼,想信客人亦覺得十分親切!餐牌有中英日文選擇,真係十分細心,先點了個味噌酢螢光魷魚$70,魷魚入口軟熟上面沾滿了味噌,令魷魚入口更加鮮味!跟住就係炸雞肉$90,炸得好香,咬開仍然充滿肉汁,入口雞肉嫩滑軟熟,大大舊啖啖肉,佐酒佳品!另外個當然唔少得嘅手羽先塩燒$58,燒得十分香口,用皮脆肉嫩去描述絕對正確!用了少少鹽作為追味,引出本來嘅鮮味,細心嘅師傅亦將雞翼骨折開,方便入口!而朋友就喜歡個燒油甘魚魚鮫$300,魚鮫位於肥美既魚腩向上近下巴位置, 肌肉有彈性, 油脂及膠質重, 鹽燒後味道更香濃,雖然價錢就貴少少,但勝在味道好同質素高,而且都有好多肉食,朋友食得十分滿足已經值回票價!最後加多個牛肉蕎麥麵$90,上面鋪滿了軟滑嘅牛肉,下面就係煙韌彈牙嘅蕎麥麵,在這裡又可以尋回在旅遊時嘅感覺!