2023-11-02
大角咀出名多嘢食,亦都好多小店,同朋友放咗工喺奧運站行過嚟都係5分鐘左右,依間舖頭叫做吉勝,一聽到個名就知道主打食吉列炸物,環境裝修都好舒服,枱與枱之間都有距離✨火炙三文魚加州卷3件$42三文魚經過火炙,三文魚油特別香,加上大大粒嘅三文魚子,為親子卷加多一份鮮味,飯卷嘅餡料亦都好足料,有玉子同黃瓜✨秋刀魚$148秋刀魚當造季節係9月至12月,我哋立刻叫咗一條黎試下,唔好睇平日秋刀魚細細條,做刺身都非常多肉,秋刀魚魚肉好鮮甜,一啲魚腥味都無,仲有淡淡的油脂香,老闆推介我哋點柚子醋汁加蔥、薑蓉、日本蘿蔔一齊食,口感會更豐富✨壽喜牛肉鍋+熱烏冬$140最近天氣涼涼地,最適合食火鍋🍲,黎到日本餐廳,梗係揀日本風味嘅湯底,湯底甜甜,帶有淡淡的清酒香味,牛肉份量都幾多,肉質肥美,油脂好香,另外有好多配菜,金菇,豆腐,娃娃菜,冬菇,火鍋仔都配有稻庭烏冬,烏冬煙韌彈牙✨日本茄子$14✨秋葵$12✨日本青椒仔$18✨日本迷你甜薯$12✨紫蘇雞肉$18✨煙熏豚肉$22✨多春魚$12✨豚肉韭菜卷$24✨免治鷄肉(日本南部鷄)$18✨煙肉蠔卷$24串揚喺大阪名物,但香港唔係好多地方食到,炸粉整得好薄,每件都炸
✨火炙三文魚加州卷3件$42
✨多春魚$12
✨豚肉韭菜卷$24
✨免治鷄肉(日本南部鷄)$18
✨煙肉蠔卷$24
串揚喺大阪名物,但香港唔係好多地方食到,炸粉整得好薄,每件都炸到兩面金黃,自己最鍾意食係煙燻豚肉,煙熏味好濃,雞肉串非常嫩滑,juicy 有肉汁,蔬菜串揚都好出色,炸完都可以保留蔬菜本身嘅鮮甜味,蠔脹卜卜而且好鮮甜,一啲都唔油膩,所有串揚點埋醬汁一齊食更惹味
✨炸魚骨$20
餐廳超細心,連Chau都與魚骨都炸埋比客人一齊食,魚骨炸完好似薯片咁脆
✨吉列大虎蝦3隻$198
今餐飯最期待嘅一個菜式,吉列炸物係餐廳最大嘅賣點,新鮮蝦配上麵包糠一齊做吉列炸物,香脆鬆化,爽口鮮甜,肉質彈牙,配埋沙律醬或吉列醬汁一齊食一流
✨椰子雪葩$58
最後食埋佢嘅甜品🍧,椰子味非常濃郁,雪葩口感細滑