2017-05-04
呢個廣場都開咗一段時間, 陸陸續續開始有唔同食肆開張, 呢間係第一間日本菜, 門口格局都係走平民路線, open kitchen, 而且全部冇卡位, 近窗全部係2人枱, 中間係4/6/8人枱, 感覺上似係日式快餐果類, 但竟然要收加一服務費~ shocked 可能暫時仲係試業階段, 貼咗張告示, 希望客人多多體諒, 咁就唔應該收加一啦~食物種類唔算好多, 樣樣d有, 例如有烏冬、蕎麥麵、小食、pizza、飯、壽司、刺身等, 價錢亦唔算太貴, 但又唔可以話係好抵, 叫做可以接受果類~估唔到食日本嘢, 連一杯綠茶或者玄米茶都冇, 只係清水一杯, 感覺一d都唔高檔, 不過好彩杯水冇"水喉水"味~佢係試業, 我地係試食, 叫烏冬、刺身、天婦羅試試先~ 劍魚腩刺身 有4片, 而且都幾厚切, 又夠哂凍, 都好新鮮, 值得再試~ 豬軟骨烏冬 肉果部份比較瘦, 冇乜肥膏, 所以肉質有少少鞋口, 但軟骨炆得都夠林~ 烏冬都夠彈牙, 浸耐咗都唔會變到好林~今次係叫清湯, 但個樣同個味一d都唔清, 色水又深, 真難想像如果唔係叫清湯, 個味會有幾濃? 最鐘意係佢冇蔥, 只係有粟米粒同埋海帶~
佢係試業, 我地係試食, 叫烏冬、刺身、天婦羅試試先~
劍魚腩刺身
豬軟骨烏冬
烏冬都夠彈牙, 浸耐咗都唔會變到好林~
最鐘意係佢冇蔥, 只係有粟米粒同埋海帶~
芝士雞扒撈烏冬
雞扒煎得都幾香, 而且唔係好肥, 但份量好似少咗d~
撈烏冬係落芝麻汁去撈, 個汁係室温, 但烏冬係熱辣辣, 要快速撈勻, 如果你覺得唔夠汁, 我相信可以問佢再加的, 個汁應該都係交貨嚟, 同一般街買果d味道差不多~
炸軟殼蟹
呢度其實左右枱之間都有空間, 但前後就窄咗少少, 有機會背撞背, 人流都去得好快, 因為佢上菜都幾快, 係炸嘢耐少少, 而且我地係平晚食, 第一輪6點幾多數係父母接返樓上補習完果d仔女嚟食, 都未試過滿座, 搭枱都只係2個2個搭一張6人枱, 所以感覺上都唔似搭枱, 因為隔咗中間2個位~
最希望佢地可以增設信用咭或者八達通, 咁樣可以方便大家, 唔駛就住叫, 叫多咗都唔驚嘛~