2024-08-09
冇諗到喺香港可以食到咁頂級嘅燒肉放題。不久前聽同事講佢同屋企人一齊去呢間旺角【八木橋日式燒肉】食buffet,然後同我分享咗用餐心得,佢哋一家人都食得非常開心,覺得食材好新鮮,用餐環境亦都好舒適,唔會嘈,重點係高級食材任食任飲。既然佢咁推介呢間日式燒肉放題,我就打算去試一試。嗰邊嘅裝潢真係非常優雅嘅日式和風,的確如佢所講環境真係好舒服,感覺喺度用餐心情都會特別好。然後喺佢哋前台仲見到咩“牛匠岩手認定書”,雖然唔係好清楚,但係就覺得佢哋有好專業嘅證書。講講我今次點嘅配套,叫【雨餐】,就係最頂級最貴嗰個,價位$1108,任食一個半鐘,覺得好抵。【A5和牛西冷】:確實好高級,雪花好靚,肉質鮮嫩好新鮮,可以嘗到濃厚嘅牛油香,軟嫩之餘仲有少少咬勁,加上燒烤出嚟嘅風味,真係非常好食。【A4黑毛和牛後腰肉】:肉質比較細膩,瘦肉較多,但係唔會太韌,和A5和牛嘅味道有啲唔同,都係香氣十足,微微帶點牛肉嘅清香。【A4黑毛和牛三角腩】:油脂偏多,但係分布均勻,因為切片比較冇咁厚,口感比較細膩,比起後腰肉比較軟。【海鮮拼盤】:擺盤非常誘人,海鮮種類多,而且非常新鮮,唔會有臭腥味,個人最鍾意扇貝,好彈牙好香。今
既然佢咁推介呢間日式燒肉放題,我就打算去試一試。
今次嘅體驗真係非常好,同事冇呃我,下次一定會再嚟!!