2024-05-10
想同朋友靜靜地摸下酒杯底,唔想咁嘈雜,試左呢間位於銅鑼灣既特色日式酒吧,大有驚喜🥹.ᐟ TAKUMI以日本昭和風為主題,環境清幽寧靜,頗有情調。酒吧精心調整時令水果cocktail,仲可以客製化cocktail,高質又有心思,極力推介🌟👍🏻坐係吧枱既客人可以欣賞到bartender調酒,由切水果﹑煮食材至shake酒,每一步都好細心,好似欣賞左場表演咁,賞心悅目😍 店員好好服務,先會介紹酒吧menu特色,又不時refill日式佐酒零食,招呼唔錯😆❝ Irwin Mango 愛文芒果 $220 ❞先試兩杯水果cocktail,夏天特別想食芒果,呢杯以台灣愛文芒為主角🥭 質感濃郁。望住bartender由成個芒果整成一杯酒,真係好犀利😲 呢杯酒加左sake based既燒酌﹑vodka﹑生sake,整體米味較重,但係配上芒果出奇地夾,有種糯米香氣既感覺~ 令人眼前一亮🥹❝ Kyoko Grape 福岡巨峰提子 $235 ❞呢杯可因應個人喜好揀基底,如Vodka/gin/champagne/rum。店員推介gin比較襯提子🍇 有酒味同時突出提子既果香,帶有少少甜味。最正係面頭加上一粒巨峰提子
❝ Irwin Mango 愛文芒果 $220 ❞
❝ Kyoko Grape 福岡巨峰提子 $235 ❞
呢杯可因應個人喜好揀基底,如Vodka/gin/champagne/rum。店員推介gin比較襯提子🍇 有酒味同時突出提子既果香,帶有少少甜味。最正係面頭加上一粒巨峰提子,清甜多汁,仲細心到剝好提子皮😂 真係體現到日本匠人精神🇯🇵
❝ Jasmine 茉莉花茶 $165 ❞
酒吧仲有一系列茶味既cocktail☕️ 好有特色.ᐟ 我地揀左gin為基底,bartender將茉莉花茶葉加熱後滲入酒中,成杯酒都芳香十足😍 真係好似飲緊一杯茉莉花茶咁,好有驚喜❗️
❝ Off Menu - Special Tailored Cocktail $165 ❞
最後想試下特別野,而我又偏愛紫蘇葉,估唔到bartender都可以整到一杯紫蘇味既cocktail😂 仲可以自訂顏色添.ᐟ 呢杯特調cocktail呈藍紫色💜 有種銀河既感覺,十分夢幻。入口帶有濃烈紫蘇香氣,而且酒味較重,重口味人士絕對要試下呢個配搭,勁正🤭🤤 店員話平時仲可以整到紅豆﹑柚子﹑栗子等日式口味,大家不妨試下.ᐟ