2017-08-12
早一個星期就成功預約的NOBU afternoon tea,餐廳內有落地大玻璃,而且全海景,非常開陽。Afternoon tea $580 for 2 (已加一) ,每人包一杯飲品。首先tea set底會放有乾冰加水,令到啲野食好似浮喺雲海上面,影相一流。Tea set都算有幾多鹹點,味道中規中矩,反而甜點相當不錯,包括有紫米椰子杯, 咖啡waffle同埋scone紫米椰子杯: 椰子味十分濃厚,滿口椰子既香氣再加杯底的紫米,兩者十分配合,係高級即紫米露咖啡Waffle: 熱烘烘的waffle, 外脆內軟,咖啡味甚濃,再搽上朱古力醬,十分滿足。Scone: 入面有好多朱古力粒,焗完已經完全融入鬆餅中,不會太乾。飲品方面我叫既係凍泡沫抹茶,鮮奶味比抹茶味更搶鏡,好似飲緊鮮奶。我朋友飲左焙茶,係茶葉沖泡,唔係茶包,茶味濃郁,可以解飽濟。想試既朋友記得預早book位
想試既朋友記得預早book位