2019-07-02
最近工作壓力大,放工到百德新街,女友提議食啲未食過嘅餐廳。我想飲兩杯酒,所以決定咗去以日本手工啤廠旗下嘅Coedo Taproom.夜晚行呢條食街係唔同啲,頭上金黃色嘅燈飾足以令人忘記日常緊張既狀態。Coedo Taproom 個環境都幾cozy, 有室內有室外。幾有離開左香港既feel. 而室內,有幅大黑板,寫明當季嘅時令手工啤,非常有日本江戶時代公告板嘅韻味。店內全部啤酒都係精英既既精英。12款既啤酒都係參加過比賽/啤酒節展覽。大有來頭!有以日本傳統顏色命名的啤酒及季節版啤酒,如 Shiro(白)、Ruri(琉璃)、Kyara(伽羅)、Beniaka(紅赤)及 Shikkoku(漆黑),呢 5 款啤酒均曾獲世界大賽金銀獎,其中 Beniaka(紅赤)更連續 3 年榮獲比利時國際口味質量機構(ITQI)所頒贈既「三星級獎勵」,首家日本啤酒獲得頂級的「Crystal Taste Award」殊榮。其餘生啤則為其他各地小酒廠優質出品。個人比較鍾意水果味嘅啤酒,於是我叫左一杯Ippo Jyunpu.細$72呢杯手工啤我係幾年前啤酒節飲過。同坊間飲既啤酒完全係唔一樣!好fruity ,加入了
個人比較鍾意水果味嘅啤酒,於是我叫左一杯Ippo Jyunpu.細$72 呢杯手工啤我係幾年前啤酒節飲過。同坊間飲既啤酒完全係唔一樣!好fruity ,加入了神奈村縣的有機香橙🍊,微微酸甜,舒服易飲🤤
落完單後,無論你叫啲咩,佢都會上一款大概30粒Edamame(毛豆)俾你。用鹽醃過,食到停唔到口
第二道上既菜係蟹籽沙律$68 有蟹籽,青瓜絲,自家制沙律醬,波菜,蟹柳絲組合。好fresh 好夾!
之後到日本生蠔$58, 日本空運到港。海水味比較重,鐘意海水味既朋友可唔加檸檬汁。不過,加兩滴比較岩我口味。食一隻唔夠,最後叫左4隻😍
再者是Grilled Chicken Gizard,
有用鹽燒過,味道岩岩好。燒到表皮有少少脆,咬口彈牙。配啤酒一流!
燒雞翼$42雞翼有兩串, 一人兩隻,我稍稍嫌佢健康得滯,個人想佢鹹啲就好了😭😂
再者就係出面食唔到一樣味既Coedo beer Steamed Clans, 啤酒煮蜆。 甜甜地,少少甘味。好有啤酒既味道,佢用左手工啤酒黎煮,兜蜆變到好清甜!
最後上既係一款Asparagus with Sauce Sauce既蘆笋豚肉串 外皮燒至金微焦,包住清新既蘆笋。比較清新。但我想佢可以比d鹽我點下就更好了
總括而言,係一間環境好靚,好岩三五知己傾計嘅日式串燒店。如果你係啤酒迷又鍾意串燒,Coedo喺香港應該都頭幾間最有feel嘅地方了。