2024-08-22
💰壽喜燒set-樂 $680pp前菜3品 + 蒸物 + A4和牛壽喜燒 + 野菜7款 + 蛋蓋飯 + 甜品呢間sukiyaki開業一年依然大受歡迎,由日本福岡縣資深日籍主廚久家弘打理👨🏻🍳,全程講解由店員用廣東話翻譯,對於食材亦非常講究,用左兩種北海道米🍚,除左基本嘅蛋汁,仲有另一款將蛋白打成泡沫嘅雲朵蛋白🍳,令牛肉入口質感更豐富。前菜、野菜7款、蛋蓋飯都係as expected嘅質素😋,無令人失望,主要同大家highlight下茶碗蒸同主角和牛嘅食後感!🔸蒸物 呢個茶碗蒸係重量級,除左蟹肉🦀,仲有蜆同鰻肉🐟,蒸得非常滑溜超鮮味!🔸A4和牛2片分別係京都姬牛同香川橄欖牛🐂,前者嘅飼料重澱粉+蛋白質,肉質細嫩所以入口即融🥰。後者以橄欖果為飼料🫒,營養價值高之餘,油花呈大理石pattern,口感柔軟肉味濃郁🤤。壽喜燒醬汁味道鹹甜balance得剛好,除左蛋汁外,仲有黑松露、柚子同Wasabi額外調味,個人覺得都係wasabi最match👍🏻,更能帶嚟味蕾上嘅衝擊又唔會太膩。🔸甜品大部分Sukiyaki都係以雪芭作為ending🍧,不過慶祝生日嘅話,餐廳會幫你準備birthday pla
🔸蒸物
🔸A4和牛2片
🔸甜品
大部分Sukiyaki都係以雪芭作為ending🍧,不過慶祝生日嘅話,餐廳會幫你準備birthday plate🕯️~ 真係要講聲西利👏🏻隻碟係人手畫嫁📣!每個圖案都唔一樣,店員仲會幫你影相留念📸,滿滿儀式感,超推介俾大家慶祝重要時刻💖!