2019-08-20 397 views
同老公慕名黎銅鑼灣呢間 Coedo Taproom試下,睇餐廳介紹同 Openrice食評都幾好,而且係專賣日本精釀啤酒 Coedo, 一心同老公飲杯順便慶生,拍好車行去名店坊,沿途都有多間出名食市同 cake shop, 超多選擇。見露天位置就知到達,感覺似去左外國咁,客人好 chill又 relax飲杯同嘆美食。不過我同老公都好拍熱,而侍應好周到地安排左室內近窗口位比我地,又介紹佢地的特式手工獨特啤酒。室內有塊好色彩繽紛嘅牆壁,介紹有關手工啤嘅menu還有是日廚師推介當然唔執書叫左兩款試下, 紅赤啤酒炆牛脷同玉子蛋卷配芝士 毬花 Coedo Marihana $70飲落順喉帶點甜,有花香同時感覺有蕃石榴口味帶點清新好啱女孩。酒精5%漆黑 Coedo Shikkoku $70老公話黑啤先夠 man喎,所以佢試左漆黑呢款手工啤酒,飲落夠厚身味道屬回甘,唔算話苦味。亦是酒精成份都係5%玉子燒配芝士香濃燒微焦溶化貼著蛋卷,口感香滑又鬆軟,甜甜地加芝士的鹹鹹地好襯喎,好好味!第一次食到好特別嘅鰻魚梳乎厘飯 (只限平日先有得食架), 真係用上梳乎裡嘅做法,將鰻魚飯同 梳乎厘 cross o

室內有塊好色彩繽紛嘅牆壁,介紹有關手工啤嘅menu

還有是日廚師推介
當然唔執書叫左兩款試下, 紅赤啤酒炆牛脷同玉子蛋卷配芝士

毬花 Coedo Marihana $70

漆黑 Coedo Shikkoku $70

玉子燒配芝士

第一次食到好特別嘅鰻魚梳乎厘飯 (只限平日先有得食架), 真係用上梳乎裡嘅做法,將鰻魚飯同 梳乎厘 cross over的長處,香滑表面薄薄蛋皮內藏著鰻魚飯,再配上特別調製醬汁撈埋一齊食,非常特色又好好味喎

估唔到廚師推介嘅紅赤啤酒炆牛脷可以咁出色的,薯仔都煮到差不多溶化綿綿軟滑,其實就係好驚喜,個汁濃郁有深度,牛脷不用咬一入口自動溶化,好特別又出色。

燒豚肉露筍卷 $48
燒得金黃香脆,油香嘅腩肉配露筍好配合。

2019-08-19
$250 (Dinner)